Bluszczyk kurdybanek

Pyza - Porady kulinarne: Bluszczyk kurdybanek offline

Złoty Ekspert
Artykuły: 74
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Bluszczyk kurdybanek
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

inaczej obłożnik, kurdybanek, bluszczyk ziemny...


to bylina z rodziny jasnotowatych. Można go spotkać na terenie całej Polski, jest bardzo pospolity. Rośnie na łąkach, w zaroślach, na brzegach lasów. W ogródkach jest tępiony jako chwast. Tymczasem kurdybanek to ziele o właściwościach leczniczych. Ziele bluszczyku to środek stymulujący wydzielanie soków żołądkowych i żółci. Może być także stosowane jako środek poprawiający apetyt i usprawniający trawienie oraz przyswajanie pokarmów. Stosowane jest też przeciw zatruciu ołowiem, w medycynie ludowej w postaci naparu stosowane przy przewlekłych nieżytach dróg oddechowych, astmie, przeciw bólom żołądka, przy schorzeniach pęcherza i kamicy nerkowej. Zewnętrznie używa się naparu do przemywania ran i w chorobach skóry, ze względu na delikatne działanie ściągające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Pszczoły zbierają z niego nektar i produkują bardzo smaczny, żółty miód. Listki bluszczyku możemy wykorzystywać w kuchni, mają świeży, lekko korzenny zapach i gorzkawy smak. Świeże są pysznym dodatkiem do surówek, sałatek i zup, możemy dodawać je do omletów, twarogu, past jajecznych i wielu innych potraw. Suszonym zielem także można posypywać sałatki. Doprawia się nim gulasze, warzywa i mięsa duszone, zupy ziemniaczane... Kurdybanek zbiera się przeważnie wiosną kiedy pędy są młode i soczyste. Najsmaczniejszy jest w kwietniu i maju.

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Bluszczyk kurdybanek  
Brak komentarzy. Dodaj pierwszy komentarz!

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj