Witamina H

Bardziej znana jako biotyna lub koenzym R.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Witamina H
Nalezy do grupy witamin B i tak jak inne witaminy tej grupy jest rozpuszczalna w tłuszczach. Bierze udział w metabolizowaniu białek i tłuszczów. W pewnym stopniu mogą ją syntetyzować bakterie jelitowe. Witamina ta zapobiega siwieniu włosów, łysieniu, łagodzi bóle mięśniowe, leczy stany zapalne skóry i wypryski. Jej skrajny niedobór powoduje łysienie, depresję, wyniszczenie organizmu i wypryski. Najwiecej znajdziemy jej w: -wątrobie wołowej -żółtku jaja -soji -drożdżach piwnych -mleku -nerkach -nie łuskanym ryżu. Trzeba pamiętać że surowe białko jaja zawiera enzym (awidynę), który znacznie utrudnia jej wchłanianie i dlatego należy unikać spożywania surowych jaj.