Kurczaka pieczemy zgodnie z jego wagą tzn. waży 1 kg pieczemy 1 godzinę, waży 1,5 kg pieczemy 1,5 godziny, itd. Kurczaka należy wstawić do bardzo gorącego piekarnika, ok. 220 stopni; gdy mięso będzie już delikatnie zarumienione, obniżamy temperaturę do ok. 180 stopni. Aby pieczony kurczak miał aromatyczny posmak, nalezy natrzeć jego mięso solą i przyprawami na 1-2 godziny przed upieczeniem. Aby mięso nie przypaliło się i było soczyste, na dno brytfanny wlewamy pół szklanki wody lub soku jabłkowego, może być też sok z pomarańczy. Aby mięso kurczaka nie wysychało, najlepiej piec pod przykryciem. Przed końcem pieczenie, ok 15-20 minut, nalezy je zdjąć. Aby kurczak miał złocistą skórkę, należy posmarować go stopionym masłem lub miodem, na około 15 minut przed końcem pieczenia, po zdjęciu przykrycia.
Gość
Gość
zaraz sie zesram z glodu
Gość
Gość