Ciasto czekoladowe z serem

zozolek - Porady kulinarne: Ciasto czekoladowe z serem online

Arcymistrz Kuchni
Artykuły: 244
REDAKTOR
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Ciasto czekoladowe z serem
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

W cyklu Słodkie piątki zapraszam Was do wspólnego przygotowania ciasta czekoladowego z serem. Zobacz przepis krok po kroku na ciasto czekoladowe z serem.




Składniki na masę serową:

- 0,5 kostki margaryny
- 0,5 kg białego sera
- 0,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- budyń śmietankowy
- kilka kropli aromatu arakowego

Składniki na ciasto:
- 0,5 szklanki oleju
- 2,5 szklanki mąki
- szklanka mleka  3/2 %
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki pokruszonych migdałów
- 2 łyżeczki dżemu truskawkowego
- łyżeczka sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- szczypta soli

Sposób przygotowania ciasta czekoladowego z serem:

Masa serowa
1. Margarynę utrzyj z cukrem na jasną masę. Oddziel żółtka od białek. Do margaryny dodawaj po jednym żółtku. Dokładnie wymieszaj.



2. Porcjami dodaj ser, wsyp budyń, aromat. Połącz składniki. Białka ubij ze szczyptą soli. Dodaj do masy serowej, całość delikatnie wymieszaj.



Ciasto
1. Całe jajka ubij z cukrem na jasną masę. W osobnej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy oraz sól. Tak przygotowane składniki dodawaj porcjami do jajek. Dolewaj też olej oraz mleko.



2. Dodaj pokruszone migdały oraz dżem. Wymieszaj. Ciasto wyłóż na prostokątną formę wyłożona papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta połóż ser - staraj się utworzyć przerwy między porcjami sera. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 50-55 minut.




Przepis, wykonanie oraz zdjęcia Elżbieta Żołek

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Ciasto czekoladowe z serem  
jaNina

jaNina
offline

2013-11-15 20:46
Piekłam kiedyś podobne - jest pyszne!
Skomentuj
Oceń:
0

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane