Dieta po zawale

hgg - Porady kulinarne: Dieta po zawale offline

Złoty Ekspert
Artykuły: 1841
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 3 Strzałka
Dieta po zawale
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Odpowiednio zbilansowana dieta ma w pielęgnacji osób po zawale serca niemal tak duże znaczenie, jak stała kontrola ciśnienia, regularne przyjmowanie leków czy aktywność fizyczna.


Jednym z najważniejszych czynników, które mają wpływ na rozwój chorób serca jest nadwaga i niewłaściwy sposób odżywiania. O tym, jak zmodyfikować dietę i styl życia osób starszych po przebytym zawale serca opowiadają eksperci.

Odpowiednio zbilansowana dieta ma w pielęgnacji osób po zawale serca niemal tak duże znaczenie, jak stała kontrola ciśnienia, regularne przyjmowanie leków czy aktywność fizyczna. Środki masowego przekazu, lekarze i kampanie społeczne na rzecz zdrowego trybu życia stale apelują o eliminowanie z diety cholesterolu i wzbogacenie jej o właściwe składniki odżywcze. Jednak zmiana nawyków żywieniowych nie jest sprawą prostą - zwłaszcza u osób starszych, które od wielu lat są wierne swoim przyzwyczajeniom w kwestii doboru potraw. - Zdrowie to podstawa. Staram się to tłumaczyć moim podopiecznym. Zmiany w sposobie żywienia trzeba jednak wprowadzać stopniowo, aby nie zniechęcić podopiecznego do nowej diety – mówi pani Bogusława, opiekunka osób starszych, która także odpowiada za dietę seniorów.

Dieta po zawale - czego unikać

Pierwszym krokiem ku zdrowszemu sercu jest zapanowanie nad ilością spożywanego cholesterolu. Naukowcy i lekarze radzą, aby dzienna dawka nie przekraczała 300 mg. Tłuszcze powinny dostarczać mniej niż 30 proc. wszystkich kalorii, a tłuszcze nasycone - znajdujące się w produktach pochodzenia zwierzęcego - mniej niż 10 proc. Jeśli jednak mielibyśmy stale przeliczać procenty i kalorie, prędzej czy później zmiana diety zakończyłaby się porażką. Najlepiej zatem przestrzegać kilku prostych zasad.

- Głównym źródłem cholesterolu w typowej diecie są żółtka jaj. Dlatego ograniczam ich spożycie do maksimum trzech tygodniowo, a do potraw staram się dodawać wyłącznie białka – mówi pani Bogusława z firmy Promedica24.

Nie można zapomnieć także o unikaniu tłustych mięs i podrobów, takich jak wątroba, flaczki, serca. Dla przykładu w jednej porcji wątróbki o wadze ok. 0,85 kg jest aż 270 mg cholesterolu. Z tego samego powodu z diety wyrzucamy również boczek, kiełbasę i hot dogi.

Jako zamiennik tego rodzaju mięs stosujemy kurczaka, który ma dużo mniej tłuszczów nasyconych oraz przede wszystkim ryby. - Potrawy rybne staram się przygotowywać jak najczęściej, nawet trzy razy w tygodniu. Mięso ryb zawiera kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, które obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. W jadłospisie nie ma miejsca na nudę, moi podopieczni jedzą tuńczyka, łososia, śledzie, makrele i wiele innych – opowiada pani Aurelia, opiekunka pracująca w Niemczech dla firmy Promedica24.

Kolejnym krokiem jest przegląd spożywanego nabiału. Zamiast śmietany wybierzmy jogurt naturalny, kupujmy tylko niskotłuszczowe mleko. - W ramach deseru seniorzy mogą zjeść nawet lody - pod warunkiem, że będzie to sorbet i mrożony jogurt smakowy. Ograniczamy też sery oraz wypieki. Zdarza się, że sama przygotowuję ciasto dla podopiecznego. Wykorzystuję do tego tylko zdrowe produkty tj. białka jajek, odtłuszczone mleko, owoce i bakalie – dodaje pani Aurelia.

Na zdrowie!


Zmiana nawyków żywieniowych to nie tylko eliminowanie z diety szkodliwych produktów, ale także urozmaicanie codziennego jadłospisu jedzeniem „bogatym w zdrowie”. U pacjentów po zawale bardzo ważny jest błonnik. Nie dość, że pomaga w utrzymaniu właściwego poziomu cukru, obniża ciśnienie krwi, to dodatkowo zmniejsza ryzyko powstania niektórych postaci raka. Błonnik pęczniejący w wodzie zawierają: brokuły, brukselka, jabłka i biała fasola. Smacznym obiadem może być makaron lub ryż podawany z niewielką ilością mięsa. Należy tylko pamiętać, aby nie wzbogacać ich o gęste sosy ani masło.

Zdrowa dieta nie musi oznaczać nudnych i niezbyt smacznych posiłków. Staram się nie skupiać na tym, czego pacjentowi nie wolno, a pokazać mu że zdrowe jedzenie też może być atrakcyjne i urozmaicone. Takie podejście ma ogromny wpływ także na jego psychikę, bo, jak to mówią, w zdrowym ciele zdrowy duch - podsumowuje pani Bogusława, opiekunka z firmy Promedica24.


Przykładowy jadłospis dzienny dla osoby po zawale:

Śniadanie:
Płatki śniadaniowe z niskotłuszczowym mlekiem i rodzynkami

Przekąska:
jabłka, grejpfruty

Obiad:
zupa rybna
ryż z kurczakiem, gotowaną marchewka i groszkiem / łosoś grillowany w piekarniku z odrobina soku z cytryny

Deser:
sorbet truskawkowy posypany migdałami

Kolacja:
- kanapki z pastą z makreli (wędzona makrela, ugotowane białka jajek, cebula, jogurt naturalny zamiast majonezu, pieprz, odrobina soli)
Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Dieta po zawale  
EdytaKARWAN

EdytaKARWAN
offline

2013-07-15 23:50
___________________________________________________________________________
ODCHUDZANIE PRZY OTYŁOŚCI / NADWADZE / CUKRZYCY / PO ZAWALE: INTELIGENTNE, TAKIE POLECAM. *****

1. Jemy niskotłuszczowo czyli:
INDEKS ŻYWIENIOWY TJ. IŻ PRODUKTU.

2. Niskowęglowodanowo, a zatem (energetyczne):
NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU.

3. Puenta to tabele:
IŻ PRODUKTU.

P. S. Realizując klasyfikację IŻ, organizm sam wykorzystuje złogi trójglicerydów w żyłach, oczyszczając je. Zwyczajne biologiczne reakcje, które równocześnie eliminują miażdżycę i nadciśnienie, a także cukrzycę typu 2. Spożycie CHLEBA NA OSTEOPOROZĘ-IRL, szprotek wędzonych oraz fasoli czyli produktów o dużej zawartości wapnia wyjśnia celowość umieszczenia tych produktów jako zalecane.

4. Wykluczamy jednak z diety (niezdrowe dla człowieka) tzw:
WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26,01% WZROSTU.
___________________________________________________________________________
Skomentuj
Oceń:
0

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane