Do czego dodać pęczak?

  • 3

Do jakich potraw możemy dodawać kaszę pęczak? Co zawiera w swoim składzie? Dlaczego warto ją spożywać? Na te i inne pytania postaram się Wam odpowiedzieć poniżej. Zapraszam.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Do czego dodać pęczak?
fot. Fotolia

Nie każdy wie, że kasza pęczak należy do najzdrowszych kasz, a to dlatego, że jest najmniej rozdrobniona i dzięki temu posiada całą gamę składników odżywczych. W swoim składzie dostarcza nam: węglowodany, białko, witaminy B, A, C, K oraz PP oraz wiele cennych pierwiastków takich jak magnez, żelazo, miedź, fosfor oraz wapń. Jest doskonałym źródłem błonnika, który poprawia pracę naszych jelit, zapobiega wzdęciom oraz bierze udział w odchudzaniu.

Kasza pęczak przede wszystkim daje uczucie sytości, a także zmniejsza wchłanianie cholesterolu i tłuszczów. Poprawia kondycję serca jak i reguluje nasze ciśnienie krwi. Warto ją wprowadzić do swojego jadłospisu i jak najczęściej spożywać ponieważ spożywanie grubych kasz zapobiega także tworzeniu się polipów w jelicie grubym, a co za tym idzie zapobiega nowotworom tego narządu.

Co można przyrządzić z takiego pęczaku? Otóż można nim doskonale zastąpić ryż przy sporządzaniu gołąbków, może stanowić także dodatek do różnych dań mięsnych jak i wegetariańskich. Pęczak można dodawać do zup, gulaszu oraz podawać na gęsto z dodatkiem różnego rodzaju sosów, z dodatkiem mięsa oraz warzyw i grzybów.

Pęczak doskonale komponuje
się ze smażonymi pieczarkami. Można dodawać go do farszu na krokiety oraz gotować na mleku. Wszystko zależy od naszych gustów kulinarnych, można także dodawać go do zapiekanek, paprykarzu oraz sałatek. Musimy tylko pamiętać, żeby był dobrze ugotowany i miękki. Ponieważ niedogotowany traci na smaku. Ta kasza potrafi być bardzo zdrowym zamiennikiem dla pieczywa, makaronu, ziemniaków, czy też ryżu. Jedzmy kasze, bo one pomogą nam podreperować nasze zdrowie!

Zobaczcie przepisy Dania z kaszą w roli głównej >>>