Kiwi, czy warto je spożywać ?

  • 1

Kiwi jest bardzo popularnym owocem, a do tego soczystym i smacznym. Owoce kiwi są wypełnione po brzegi witaminami. Jakimi właściwościami charakteryzuje się ten popularny, zielony owoc? Sprawdźcie!

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Kiwi, czy warto je spożywać ?
fot. Fotolia
Można powiedzieć, że kiwi są jednymi z najzdrowszych owoców świata. Najwięcej owoców pochodzi z Nowej Zelandii. Dojrzewają pod koniec jesieni; mogą być dość długo przechowywane bez obawy o to, że ulegną zepsuciu.

W kiwi jest mnóstwo witaminy C, E i witamin z grupy B. W składzie tego owocu można znaleźć również fosfor, potas, cynk i magnez. Jedzenie jednej sztuki dziennie w dużej mierze pokrywa zapotrzebowanie na wiele cennych dla organizmu substancji odżywczych.

Witamina E zawarta w kiwi jest naturalnym antyoksydantem chroniącym komórki przed wolnymi rodnikami i przed starzeniem. Z łatwością rozpuszcza się w tłuszczach. Naukowcy twierdzą, że z powodzeniem można zastąpić aspirynę tym pysznym owocem i to bez skutków ubocznych.

Kiwi zmniejsza ryzyko zakrzepów krwi w organizmie i działa wzmacniająco. Spożywanie kiwi minimalizuje również choroby miażdżycowe, udary i choroby układu krwionośnego. Kiwi wspomaga również walkę z przeziębieniem i usprawnia rekonwalescencję.

Świeży sok z kiwi
Zdjęcie: Fotolia

Osoby, które w swoim codziennym jadłospisie posiadają kiwi, z powodzeniem mogą zapomnieć o nowotworach. Zapobiegają powstawaniu rozstępów i wyprysków na ciele, dlatego często możemy je spotkać również w składzie kosmetyków.

Warto wspomnieć również o tym, że kiwi zaliczane jest do owoców o niskiej kaloryczności. Jedna sztuka ma około 50 kcal i zawiera dużo błonnika, który usprawnia proces trawienia.

Kiwi w kuchni można wykorzystać na bardzo wiele sposobów. Oprócz spożycia na surowo, idealnie sprawdzi się podczas przygotowywania musów czy sorbetów. Będzie wspaniałym dodatkiem do sałatek - nie tylko owocowych, wyjątkowo dobrze skomponuje się także z mięsem!

Należy pamiętać o tym, że owoce kiwi dodane do galaretki ze względu na zawartość w nich enzymów sprawią, że galaretka nie stężeje! Dla tych, którzy mimo wszystko pragną rozkoszować się smakiem deseru w którym znajdzie się i jedno, i drugie nie musi być to problem - owoce kiwi można przecież ułożyć na stężałej już galaretce.