Strona główna Głóg - roślina nie tylko ozdobna

Głóg - roślina nie tylko ozdobna...

Pyza - Porady kulinarne: Głóg - roślina nie tylko ozdobna...

Złoty Ekspert
Artykuły: 74
zdjęcia: 1 z 2
Głóg - roślina nie tylko ozdobna...
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

roślina z rodziny różowatych


Rośnie w postaci niewysokich drzew i krzewów. Znamy ją z parków gdzie różne jej odmiany, o różnobarwnych kwiatach, sadzi się dla ozdoby. Ziele z kwiatostanów głogu i owoców (te niestety mają słabsze właściwości) ma działanie rozkurczające naczynia wieńcowe serca i uspokajające. Używa się go do produkcji nalewek spirytusowych oraz naparów i stosuje się przy nadciśnieniu, nerwicach, bezsenności, dolegliwościach wieku starczego oraz w leczeniu po zawale mięśnia sercowego. Głóg ma działanie podobne do substancji czynnych naparstnicy purpurowej, ale w odróżnieniu od niej działa łagodnie i nie wykazuje oddziaływań ubocznych. Wskazane jest używanie obu tych ziół równocześnie, ze względu na ich korzystny synergizm. Z owoców robi się wino, dżemy, herbaty owocowe...Można ich używać do sosów i jako dodatek np. przy pieczeniu mięs.

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Głóg - roślina nie tylko ozdobna...  
Brak komentarzy. Dodaj pierwszy komentarz!

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane