Gorczyca biała i jej zastosowanie

  • 2

Roślina służy nie tylko jako przyprawa do przygotowania marynat do warzyw, ryb czy mięs. Jej nasion używa się także w celach leczniczych!

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Gorczyca biała i jej zastosowanie
fot. Fotolia
Nasiona gorczycy białej stosuje się najczęściej przy takich dolegliwościach jak :

- nadkwaśny nieżyt żołądka,
- wzdęcia brzucha,
- zaparcia,
- brak łaknienia,
- bóle kręgosłupa i bóle korzeniowe,
- zapalenie migdałków ( angina ).

Biała gorczyca ma działanie żołądkowe i osłaniające ( śluzowe).


Z nasion gorczycy robi się odwary i maceraty.
Odwar to nic innego jak płyn uzyskany przez zalanie jednej łyżki nasion gorczycy jedną szklanką wody.  Całość gotuje się około 10-15 minut.
Potem odwar ten  należy po ostudzeniu pić razem z nasionami, jako lek osłaniający przewód pokarmowy.

Macerat natomiast uzyskuje się przez zalanie dwóch łyżek rozdrobnionych nasion gorczycy szklanką przegotowanej i ostudzonej wody na 6-8 godzin. Następnie  należy to wypić w 2-3 porcjach w ciągu dnia. W zaparciach korzystne jest stosowanie maceratu wieczorem:  1/2 łyżeczki rozdrobnionych nasion zalewa się  1/2 szklanki wody.

Ciekawostką jest , że w medycynie ludowej poleca się zaszyć nasiona białej gorczycy w płótno lniane i takimi woreczkami okładać obolałe miejsca.

Ponadto,  w krajach wschodnich robi się tak zwane goryczniki, czyli plastry pokryte rozdrobnionymi nasionami gorczycy. Pokrywa się ją warstwą papieru czy waty i trzyma  w obolałym miejscu do uśmierzenia bólu.  Tam stosuje się tylko gorczycę czarną.  Pomaga ona zwłaszcza w bólach kręgosłupa.


Chcesz wiedzieć, jakie są rodzaje gorczycy i gdzie się ją jeszcze wykorzystuje? >>>