Naprawdę nie warto solić...

Choć potrawy przygotowywane bez użycia soli wydają się "bez smaku" warto zastąpić sól innymi przyprawami

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Naprawdę nie warto solić...
Sól kuchena należy do najstarszych znanych przypraw. Dlatego też stała się tak bardzo popularna. Wielu z nas nie wyobraża sobie nie dodać chociażby szczypty soli do zupy, sosu czy ziemniaków. Inaczej ich smak jest po prostu "jałowy".

Powszechnie słyszy się, jak szkodliwa dla zdrowia jest sól. Rzadko jednak na serio się tym przejmujemy, w rezultacie więc niejedno danie smakuje jak sól z obiadem a nie odwrotnie.

Sól w umiarkowanych ilościach nadaje potrawom smak, jednak jeśli przesadzimy - nie da się ich zjeść.

Warto pomyśleć o zamiennikach. Dobre będą tutaj zioła, np. bazylia lub oregano. Są smaczne, a przede wszystkim zdrowe. NIe powodują zatrzymywania wody, a wspomagają trawienie, działają przeciwskurczowo, antybakteryjnie i przeciwzapalnie.

Sól to również wielki wróg odchudzania. Zwiększa łaknienie, przez co chętniej sięgamy po niedozwolone przekąski.
Obciążają prace nerek oraz zwiększają ryzyko wystąpienia raka żołądka, cukrzycy czy miażdżycy.

Naprawdę lepiej zrezygnować z nadmiernego solenia, być może unikamy innych przypraw dlatego, że ich po prostu nie znamy - a zioła do tej pory zastępowała nam sól. Zrezygnowanie z soli na poczet mieszanek ziołowych pozwoli nam dkryć nowe oryginalne smaki.