Strona główna Gotowanie kaszy jaglanej

Gotowanie kaszy jaglanej

rozmarzona.marzena - autor porady Gotowanie kaszy jaglanej offline

Mistrz Kuchni
Artykuły: 31
  •  
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Gotowanie kaszy jaglanej
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Nie takie trudne, warto jednak wiedzieć kilka rzeczy.


Na początku dobrze jest dokładnie umyć ziarna w zimnej wodzie – możemy wykorzystać drobne sito i umyć ją pod bieżącą wodą lub kilka raz płukać kaszę w naczyniu po czym odsączyć wodę. Następnie wrzucamy ją na lekko posolony wrzątek (na każdą szklankę kaszy przypada 2,5 szklanki wody), najlepiej z dodatkiem łyżki masła. Niektórzy dosypują także niewielką ilość sproszkowanej witaminy C, która eliminuje gorycz i wszelkie zanieczyszczenia znajdujące się w zbożach.

Gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut na małym ogniu. Nie mieszamy! Podobnie jak w przypadku gotowania ryżu między ziarenkami tworzą się kanaliki, którymi uchodzi gorące powietrze, dzięki czemu temperatura przy dnie reguluje się sama. Po 20 minutach sprawdzamy, czy wchłonęła płyn i jest już gotowa. Nie dolewamy wody, aby się nie rozgotowała ani też nie zostawiamy jej na ogniu dłużej, bo może się przypalić. Jeśli zauważymy, że po 20 minutach gotowania jest twardawa, możemy włożyć ją do piekarnika lub gotować na parze, aby doszła do sypkiej postaci. Można także garnek z kaszą owinąć w koc lub kołdrę i na okres jednej godziny odstawić w ciepłe miejsce, aby doszła do siebie. Gotowe!

Komentarze do Gotowanie kaszy jaglanej  
Brak komentarzy. Dodaj pierwszy komentarz!
Dziś moderatorami są
zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert online

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane