Wiele wyrobów nie zjedzonych w porę i szczerstwiałych można odświeżać.
Są na to 3 sposoby odświeżania chleba i bułek:
1. cały, nie rozpoczęty bochenek chleba lub bułkę polać strumieniem wody i wstawić do gorącego piekarnika lub prodiża na około 15 minut
2. pokrojone kromki chleba lub bułki ułożyć płasko na sitku (do przesiewania mąki), postawić na garnku z wrzącą wodą i przykryć pokrywką. Po 2-3 minutach wyjąc i przestudzić
3. pokrojone kromki chleba lub bułki zanurzyć w jajku rozmąconym z 3 łyżkami mleka i obsmażyć krótko po obu stronach na rozgrzanym tłuszczu, przykrywając w końcu smażenia pokrywką.
Są na to 3 sposoby odświeżania chleba i bułek:
1. cały, nie rozpoczęty bochenek chleba lub bułkę polać strumieniem wody i wstawić do gorącego piekarnika lub prodiża na około 15 minut
2. pokrojone kromki chleba lub bułki ułożyć płasko na sitku (do przesiewania mąki), postawić na garnku z wrzącą wodą i przykryć pokrywką. Po 2-3 minutach wyjąc i przestudzić
3. pokrojone kromki chleba lub bułki zanurzyć w jajku rozmąconym z 3 łyżkami mleka i obsmażyć krótko po obu stronach na rozgrzanym tłuszczu, przykrywając w końcu smażenia pokrywką.