Jak odpowiednio nakryć stół?

  • 1

Za każdym razem zastanawiasz się, czy wszystko "leży jak należy"? Odpowiednie ułożenie sztućców spędza Ci sen z powiek? Najwyższa pora z tym skończyć. Dowiedz się, na co należy zwracać szczególną uwagę przy nakrywaniu stołu.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Jak odpowiednio nakryć stół?
fot. Fotolia

Sposób podawania potraw lub rozstawienie sztućców kojarzą Ci się przede wszystkim z bólem głowy? Skończ z tym! Po pierwsze - przy przygotowaniu stołu należy zwrócić uwagę na jednolitość nakryć oraz ich wypolerowanie.

Jeżeli obawiasz się o swój stół, zawsze celem zabezpieczenia możesz pod właściwy obrus położyć obrus foliowy. Mam nadzieję, że to co napiszę nie jest konieczne ale pamiętaj, aby folia miała mniejsze wymiary niż obrus materiałowy.

Podawane potrawy powinny być estetycznie ułożone i ozdobione na półmiskach. Nie należy przesadzać ze zdobieniami - warto zapamiętać starą zasadę, zgodnie z którą mniej znaczy więcej.

Najstaranniej "ubieramy" potrawy zimne takie jak: zakąski, sałatki, surówki, desery - najczęściej przybiera się je pokrojonymi jarzynami o zharmonizowanym zabarwieniu.

Potrawy na półmiskach układa się następująco:

Kanapki - najlepiej ułożyć rzędami o jednakowym rodzaju kanapek - tacę albo półmisek wykładamy białą serwetką.

Mięsa zimne - kroimy w poprzek włókien w cienkie plastry, układamy rzędem na owalnych, lub prostokątnych półmiskach. Można ułożyć dwa rzędy, a środek zostawić pusty. Ewentualnie ułożyć przybranie - to samo dotyczy wędlin.

Galaretki mięsne - podajemy na liściu sałaty na okrągłym lub prostokątnym półmisku. Sałatki i surówki podajemy w małych szklanych półmiskach. Wierzch dekorujemy barwnymi jarzynami w powtarzające się elementy zdobnicze.

Sosy - podajemy w sosjerkach.

Mięsa gorące - układamy na owalnym lub prostokątnym półmisku, lekko skropionym sosem, a kawałki opieramy na zasadzie „jeden o drugi”.

Drób - kroimy i układamy tak, aby tworzył całą tuszkę.

Dodatki do mięs - gorące warzywa podajemy na salaterkach. Natomiast ziemniaki podajemy na salaterce posypane drobno pokrojoną zieleniną.

Potrawy mączne - np. makaron czy kluski śląskie podajemy w wazie razem z zupą. Pierogi układamy na okrągłych półmiskach i pamiętamy, by przykryć je białą serwetką aby nie ostygły.

Dowiedz się więcej na temat nakrycia stołu