Strona główna Jak uratować przypaloną potrawę?

Jak uratować przypaloną potrawę?

edem - Porady kulinarne: Jak uratować przypaloną potrawę? offline

Mistrz Kuchni
Artykuły: 66
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Jak uratować przypaloną potrawę?
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Zdarza Ci się robić kilka rzeczy na raz w czasie gotowania? A może często śpieszysz się z obiadem? Zdarza Ci się coś przypalić? Mamy na to radę! Zobacz, co możesz zrobić…


Pośpiech w kuchni to zły doradca. Za jego sprawą często robimy kilka czynności na raz. Chwila nieuwagi i… katastrofa! Czy zawsze w takich przypadkach potrawa musi lądować w śmietniku? Otóż nie. Oczywiście wszystko zależy od sytuacji. Jeśli jednak szkody nie są wielkie, możemy jeszcze coś poradzić :

  • Pierwszym krokiem jest zmiana garnka. Szybko przełożymy zawartość, pozostawiając przypaloną warstwę. Starajmy się jednocześnie zbytnio nie mieszać, tylko sprawnie oddzielić to, co chcemy uratować,
  • Nie mieszaj wszystkiego od dna! Zawartość wybieraj warstwowo,
  • Inną metodą jest szybkie schłodzenie garnka z przypaloną zawartością. Nie pozwoli to potrawie przesiąknąć przykrym zapachem. W tym przygotuj miskę z jak najzimniejszą wodą i wstaw do niej garnek z pokrywką. Po 15 minutach zawartość oddziel jak w 1 pkt.,
  • Jeśli przypaliłaś zupę, możesz spróbować zamoczyć w niej skórkę z chleba na 15 minut,
  • Jeśli przypaliłaś mięso, odkrój ciemną część, a resztę podlej wodą z tłuszczem, dodaj przypraw i duś dalej w obfitym, gęstym sosem,
  • Możesz też przypalonego mięsa użyć do innej potrawy. Wtedy pozbądź się spalenizny, pokrój mięso na kawałki i duś z cebulą i przyprawami. Podlej winem i dodaj ulubione warzywa,
  • Do przypalonych dań doskonale sprawdzają się wyraziste przyprawy o intensywnym smaku i aromacie, są to: cynamon, pieprz, ostra papryka, ale również słodka!
  • Jeśli przypaliłaś ciasto, ciemnej skorupki pozbędziesz się za pomocą tarki do warzyw.
Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Jak uratować przypaloną potrawę?  
Brak komentarzy. Dodaj pierwszy komentarz!

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane