Strona główna Jak uratować przypaloną potrawę?

Jak uratować przypaloną potrawę?

edem - Porady kulinarne: Jak uratować przypaloną potrawę? offline

Mistrz Kuchni
Artykuły: 66
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Jak uratować przypaloną potrawę?
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Zdarza Ci się robić kilka rzeczy na raz w czasie gotowania? A może często śpieszysz się z obiadem? Zdarza Ci się coś przypalić? Mamy na to radę! Zobacz, co możesz zrobić…


Pośpiech w kuchni to zły doradca. Za jego sprawą często robimy kilka czynności na raz. Chwila nieuwagi i… katastrofa! Czy zawsze w takich przypadkach potrawa musi lądować w śmietniku? Otóż nie. Oczywiście wszystko zależy od sytuacji. Jeśli jednak szkody nie są wielkie, możemy jeszcze coś poradzić :

  • Pierwszym krokiem jest zmiana garnka. Szybko przełożymy zawartość, pozostawiając przypaloną warstwę. Starajmy się jednocześnie zbytnio nie mieszać, tylko sprawnie oddzielić to, co chcemy uratować,
  • Nie mieszaj wszystkiego od dna! Zawartość wybieraj warstwowo,
  • Inną metodą jest szybkie schłodzenie garnka z przypaloną zawartością. Nie pozwoli to potrawie przesiąknąć przykrym zapachem. W tym przygotuj miskę z jak najzimniejszą wodą i wstaw do niej garnek z pokrywką. Po 15 minutach zawartość oddziel jak w 1 pkt.,
  • Jeśli przypaliłaś zupę, możesz spróbować zamoczyć w niej skórkę z chleba na 15 minut,
  • Jeśli przypaliłaś mięso, odkrój ciemną część, a resztę podlej wodą z tłuszczem, dodaj przypraw i duś dalej w obfitym, gęstym sosem,
  • Możesz też przypalonego mięsa użyć do innej potrawy. Wtedy pozbądź się spalenizny, pokrój mięso na kawałki i duś z cebulą i przyprawami. Podlej winem i dodaj ulubione warzywa,
  • Do przypalonych dań doskonale sprawdzają się wyraziste przyprawy o intensywnym smaku i aromacie, są to: cynamon, pieprz, ostra papryka, ale również słodka!
  • Jeśli przypaliłaś ciasto, ciemnej skorupki pozbędziesz się za pomocą tarki do warzyw.
Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Jak uratować przypaloną potrawę?  
Brak komentarzy. Dodaj pierwszy komentarz!

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane