Strona główna Jak uratować przypaloną potrawę?

Jak uratować przypaloną potrawę?

edem - autor porady Jak uratować przypaloną potrawę? offline

Mistrz Kuchni
Artykuły: 66
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Jak uratować przypaloną potrawę?
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Zdarza Ci się robić kilka rzeczy na raz w czasie gotowania? A może często śpieszysz się z obiadem? Zdarza Ci się coś przypalić? Mamy na to radę! Zobacz, co możesz zrobić…


Pośpiech w kuchni to zły doradca. Za jego sprawą często robimy kilka czynności na raz. Chwila nieuwagi i… katastrofa! Czy zawsze w takich przypadkach potrawa musi lądować w śmietniku? Otóż nie. Oczywiście wszystko zależy od sytuacji. Jeśli jednak szkody nie są wielkie, możemy jeszcze coś poradzić :

  • Pierwszym krokiem jest zmiana garnka. Szybko przełożymy zawartość, pozostawiając przypaloną warstwę. Starajmy się jednocześnie zbytnio nie mieszać, tylko sprawnie oddzielić to, co chcemy uratować,
  • Nie mieszaj wszystkiego od dna! Zawartość wybieraj warstwowo,
  • Inną metodą jest szybkie schłodzenie garnka z przypaloną zawartością. Nie pozwoli to potrawie przesiąknąć przykrym zapachem. W tym przygotuj miskę z jak najzimniejszą wodą i wstaw do niej garnek z pokrywką. Po 15 minutach zawartość oddziel jak w 1 pkt.,
  • Jeśli przypaliłaś zupę, możesz spróbować zamoczyć w niej skórkę z chleba na 15 minut,
  • Jeśli przypaliłaś mięso, odkrój ciemną część, a resztę podlej wodą z tłuszczem, dodaj przypraw i duś dalej w obfitym, gęstym sosem,
  • Możesz też przypalonego mięsa użyć do innej potrawy. Wtedy pozbądź się spalenizny, pokrój mięso na kawałki i duś z cebulą i przyprawami. Podlej winem i dodaj ulubione warzywa,
  • Do przypalonych dań doskonale sprawdzają się wyraziste przyprawy o intensywnym smaku i aromacie, są to: cynamon, pieprz, ostra papryka, ale również słodka!
  • Jeśli przypaliłaś ciasto, ciemnej skorupki pozbędziesz się za pomocą tarki do warzyw.
Komentarze do Jak uratować przypaloną potrawę?  
Brak komentarzy. Dodaj pierwszy komentarz!
Dziś moderatorami są
zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane