Jak zrobić jajka faszerowane?

Jajka faszerowane przygotujemy z żółtek wyjętych z ugotowanego jajka i różnorodnych dodatków- łososia, tuńczyka czy suszonych pomidorów.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić jajka faszerowane?
fot. Fotolia
Jajka faszerowane świetnie prezentują się na stole. Możemy przygotować je z różnymi farszami, dzięki temu będą kolorowe i rozmaite w smaku. Dzięki temu przypadną do gustu każdemu z biesiadników.

Czego potrzeba do przygotowania  jajek faszerowanych?


Do przygotowania jajek faszerowanych potrzebujemy:
  • Jajek - gotujemy je na twardo, ważne by jajka przed łożeniem do wody były w temperaturze pokojowej, to zapobiegnie ich pękaniu.
  • Majonezu, jogurtu, śmietany - dzięki tym składnikom farsz będzie miał odpowiednią konsystencje.
  • Przyprawy - sól, pieprz i zioła- natka pietruszki, koperek, bazylia, tymianek.
  • Dodatki - mogą być różnorodne według smaku i uznania.

Jak zrobić jajka faszerowane?

  • Ugotowane jajka studzimy, najlepiej zostawiamy je na około godziny.
  • Przekrawamy je wzdłuż na pół.
  • Delikatnie aby nie uszkodzić białek wyjmujemy, wrzucamy je do miski.
  •  Rozgniatamy je widelcem .
  • Dodajemy majonez lub jogurt oraz posiekane lub zmiksowane dodatki.
  • Przyprawiamy i mieszamy na jednolitą masę.
  • Masę nakładamy do połówek białek.
  •  Możemy użyć szprycy do dekorowania ciasta albo łyżeczki.
  • Dekorujemy i pozostawiamy w lodówce do schłodzenia przed podaniem.

Czym faszerujemy jajka?


Jajka możemy faszerować wieloma ciekawymi składnikami.

Świetnie będą smakować:
  • Jajka faszerowane ze szpinakiem,
  • Nadziewane łososiem i serkiem mascarpone,
  • Z dodatkiem duszonych pieczarek i cebuli,
  • Z suszonymi pomidorami i oliwkami,
  • Z chrzanem i ogórkiem kiszonym.