Jajka faszerowane to pyszna i szybka przekąska na bardzo wiele okazji. Można je podawać zarówno od wielkiego święta, jak również przy mniej wystawnych okazjach. Ich zdecydowaną zaletą jest łatwość i szybkość przygotowania, dzięki czemu do ich wykonania możemy zaangażować także najmłodsze rączki w domu.
Jak zatem podawać jajka, by nie były nudne? Czym je nafaszerować, by zniknęły ze stołu do ostatniej sztuki? Wszystko zależy od preferencji, gustów i fantazji. Oto moje propozycje:
Jajka z farszem rybnym
W moich przepisach najczęściej używam ryb wędzonych, takich jak łosoś, makrela, czy sardynki. Ugotowane jajka obieramy, a żółtka przekładamy do miseczki. Rybkę wraz z żółtkami i łyżką majonezu miksujemy, dodajemy koperek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Białka napełniamy jednolitą masą. Możemy dodatkowo udekorować szczypiorkiem, listkiem szałwii, lub koperkiem.
Jaja z pikantnym farszem z chilli i awokado
To wersja dla osób lubiących ostrzejsze smaki. Podobnie, jak w przepisie powyżej, wydrążamy z jajek żółtka, dodajemy pokrojone w kostkę awokado, serek topiony i łyżkę majonezu. Na koniec drobniutko siekamy chilli i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Białka napełniamy gotowym farszem i dekorujemy wedle uznania.
Jaja szpinakowe z orzechowym dodatkiem
Jajka i szpinak to idealne połączenie, pasują do siebie bezapelacyjnie, dlatego warto je podawać w takiej właśnie odsłonie. Ugotowane żółtka ucieramy z serkiem mascarpone i odrobiną majonezu. Do całości dodajemy drobno posiekany szpinak i wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Białka faszerujemy masą i dekorujemy kawałkiem orzecha włoskiego.
Poznaj więcej przepisów z wykorzystaniem jajek. >>>