Jajka faszerowane w niecodziennej odsłonie

Jajka, podczas Świąt Wielkanocnych, mają ogromne znaczenie nie tylko symboliczne. Jak zatem je podać, by nie były nudne?

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Jajka faszerowane w niecodziennej odsłonie
fot. Fotolia

Jajka faszerowane to pyszna i szybka przekąska na bardzo wiele okazji. Można je podawać zarówno od wielkiego święta, jak również przy mniej wystawnych okazjach. Ich zdecydowaną zaletą jest łatwość i szybkość przygotowania, dzięki czemu do ich wykonania możemy zaangażować także najmłodsze rączki w domu.

Jajka to bardzo ważny element diety. Są bogatym źródłem ważnych mikro i makroelementów, a także zawierają dużo witamin. Ładnie i ciekawie podane, będą jednocześnie pyszną dekoracją stołu.
Jak zatem podawać jajka, by nie były nudne? Czym je nafaszerować, by zniknęły ze stołu do ostatniej sztuki? Wszystko zależy od preferencji, gustów i fantazji. Oto moje propozycje:

Jajka z farszem rybnym
W moich przepisach najczęściej używam ryb wędzonych, takich jak łosoś, makrela, czy sardynki. Ugotowane jajka obieramy, a żółtka przekładamy do miseczki. Rybkę wraz z żółtkami i łyżką majonezu miksujemy, dodajemy koperek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Białka napełniamy jednolitą masą. Możemy dodatkowo udekorować szczypiorkiem, listkiem szałwii, lub koperkiem.

Jaja z pikantnym farszem z chilli i awokado
To wersja dla osób lubiących ostrzejsze smaki. Podobnie, jak w przepisie powyżej, wydrążamy z jajek żółtka, dodajemy pokrojone w kostkę awokado, serek topiony i łyżkę majonezu. Na koniec drobniutko siekamy chilli i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Białka napełniamy gotowym farszem i dekorujemy wedle uznania.

Jaja szpinakowe z orzechowym dodatkiem
Jajka i szpinak to idealne połączenie, pasują do siebie bezapelacyjnie, dlatego warto je podawać w takiej właśnie odsłonie. Ugotowane żółtka ucieramy z serkiem mascarpone i odrobiną majonezu. Do całości dodajemy drobno posiekany szpinak i wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Białka faszerujemy masą i dekorujemy kawałkiem orzecha włoskiego.


Poznaj więcej przepisów z wykorzystaniem jajek. >>>