Jak udekorować jajka na twardo?

Jajka gotowane na twardo wyglądają smakowicie na talerzu w asyście gałązek koperku, kawioru, kaparów, pomidorów bez skórki, oliwek czy soczystego bekonu.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak udekorować jajka na twardo?
fot. Fotolia
By ugotować jajka na twardo, wystarczy włożyć je do zimnej osolonej wody i poczekać ok. 8 minut. Ze skorupki można je obrać, tłukąc nimi np. o kuchenny blat.

Właściwości jajek

Jajka zawierają znaczne ilości białka, witamin z grupy A, D, E, K, B (B1, B2, B6, B12) oraz pierwiastków, takich jak potas, fosfor żelazo czy cynk. Są bogate również w cholinę, związek chemiczny dobroczynnie wpływający na pamięć i wzrok.

Jak udekorować jajko?

Dobrze udekorowane jajko na talerzu nie tylko powinno świetnie wyglądać, ale również komponować się z dodatkami smakowo. Efektownie wyglądają jajka z pastą krabową. Do ich przygotowania wystarczy trochę wyłuskanego mięsa kraba, musztarda, majonez, kurkuma, ostra papryka, sól, pieprz i oczywiście jajka.
  • W miseczce rozgnieć mięso kraba.
  • Dodaj do niego żółtka, musztardę, majonez, kurkumę, paprykę, sól i pieprz.
  • Wymieszaj dokładnie widelcem na kremową konsystencję.
  • Wypełnij miejsca po żółtkach jajek masą.
  • Posyp po wierzchu odrobiną ostrej papryki, listkami pietruszki i kawałkami krabów.
  • Podawaj na zimno. Gotowe.

Z czym dobrze łączą się jajka na twardo?

Jajka na twardo świetnie wyglądają i smakują podane z kawiorem (z dodatkiem sałaty, bazylii, pomidorów, szalotki i tuńczyka), kaparami (z dodatkiem majonezu, pietruszki, papryki, pomidorów i sałaty) czy kurczakiem (z dodatkiem majonezu, cebuli, pietruszki, koperku i cytryny). Ponadto mogą być również serwowane razem z serami np. typu feta czy mozzarella (z dodatkiem sosu chrzanowego, cebuli, chleba tostowego, pomidorów i koperku).