Strona główna Jak zrobić zakwas na żur?

Jak zrobić zakwas na żur?

cherry - Porady kulinarne: Jak zrobić zakwas na żur? offline

Złoty Ekspert
Artykuły: 664
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Jak zrobić zakwas na żur?
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Dobry zakwas to podstawa udanej wielkanocnej zupy!


Wielkanocny żurek można przygotować "z torebki" i wiele osób na pewno wybierze taki sposób. Sposób to łatwy i szybki, ale... no właśnie - nie ma to jak własnoręcznie wykonany zakwas. Jak to zrobić?

Metod jest kilka, najlepiej wybrać jedną z nich, a jeszcze lepiej zainspirować się wszystkimi i zrobić po swojemu. Metodą prób i błędów uzyskamy odpowiedni zakwas.

Trochę to potrwa, zatem najlepiej zacznijmy już dziś!

Zakwas na żur staropolski

Do jego przygotowania będziemy potrzebować mąki razowej. Przygotujmy 3/4 szklanki mąki i wymieszajmy z gorącą wodą (uważajmy jednak bo wrzątek może sp[rawić że mąka poskleja się). Wody użyjmy tyle, by to prowizoryczne ciasto było dosyć rzadkie (podobnie jak ciasto na naleśniki). Następnie dolejmy 4 szklanki przegotowanej, letniej wody oraz skórkę z razowego chleba.

Całość przelewamy do dużego garnka (najlepiej glinianego), którego wierzch obwiązujemy gazą. Po 3 dniach zakwas powinien być gotowy, możemy przelać go do słoiczków i przechowywać nawet 2 tygodnie pod warunkiem, że dobrze je zakręciliśmy.

Zakwas na płatkach owsianych

Zamiast mąki możemy wykorzystać płatki owsiane. Weźmy 1 szklankę płatków owsianych, wsypmy do naczynia (misy lub garnka, najlepiej glinianego) i zalejmy letnią wodą. Woda powinna całkowicie przykryć płatki i tworzyć jeszcze niewielką warstwę nad nimi.

Naczynie przykrywamy czystą ścierką lub gazą i odstawiamy do fermentacji w ciepłe miejsce. Co jakiś czas zaglądamy co się dzieje z naszymi płatkami - gdy poczujemy, że sfermentowały to znak, ze zakwas mamy gotowy.

Zakwas na barszcz biały

Jest to zakwas przygotowywany z mąki pszennej oraz wywaru z wędzonego mięsa. Wcześniej musimy przygotować sobie taki wywar gotując wędzonkę w wodzie. Uzyskane 2 szklanki takiego wywaru posłużą nam przy przygotowaniu zakwasu.

Sam zakwas z mąki przygotujemy używając 1 szklanki mąki pszennej i zalewając wrzątkiem. Dodajemy rozdrobniony czosnek (kilka ząbków). Następnie proces jest taki sam - do naczynia, pod przykrycie i czekamy aż dojrzeje (około 3 dni).

Wywar z wędzonki łączymy z zakwasem. Następnie wedle uznania dodamy zioła i przygotujemy właściwy barszcz biały.


Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Jak zrobić zakwas na żur?  
Brak komentarzy. Dodaj pierwszy komentarz!

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane