Strona główna Jak zrobić zakwas na żur?

Jak zrobić zakwas na żur?

cherry - Porady kulinarne: Jak zrobić zakwas na żur?

Złoty Ekspert
Artykuły: 664
zdjęcia: 1 z 1
Jak zrobić zakwas na żur?
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Dobry zakwas to podstawa udanej wielkanocnej zupy!


Wielkanocny żurek można przygotować "z torebki" i wiele osób na pewno wybierze taki sposób. Sposób to łatwy i szybki, ale... no właśnie - nie ma to jak własnoręcznie wykonany zakwas. Jak to zrobić?

Metod jest kilka, najlepiej wybrać jedną z nich, a jeszcze lepiej zainspirować się wszystkimi i zrobić po swojemu. Metodą prób i błędów uzyskamy odpowiedni zakwas.

Trochę to potrwa, zatem najlepiej zacznijmy już dziś!

Zakwas na żur staropolski

Do jego przygotowania będziemy potrzebować mąki razowej. Przygotujmy 3/4 szklanki mąki i wymieszajmy z gorącą wodą (uważajmy jednak bo wrzątek może sp[rawić że mąka poskleja się). Wody użyjmy tyle, by to prowizoryczne ciasto było dosyć rzadkie (podobnie jak ciasto na naleśniki). Następnie dolejmy 4 szklanki przegotowanej, letniej wody oraz skórkę z razowego chleba.

Całość przelewamy do dużego garnka (najlepiej glinianego), którego wierzch obwiązujemy gazą. Po 3 dniach zakwas powinien być gotowy, możemy przelać go do słoiczków i przechowywać nawet 2 tygodnie pod warunkiem, że dobrze je zakręciliśmy.

Zakwas na płatkach owsianych

Zamiast mąki możemy wykorzystać płatki owsiane. Weźmy 1 szklankę płatków owsianych, wsypmy do naczynia (misy lub garnka, najlepiej glinianego) i zalejmy letnią wodą. Woda powinna całkowicie przykryć płatki i tworzyć jeszcze niewielką warstwę nad nimi.

Naczynie przykrywamy czystą ścierką lub gazą i odstawiamy do fermentacji w ciepłe miejsce. Co jakiś czas zaglądamy co się dzieje z naszymi płatkami - gdy poczujemy, że sfermentowały to znak, ze zakwas mamy gotowy.

Zakwas na barszcz biały

Jest to zakwas przygotowywany z mąki pszennej oraz wywaru z wędzonego mięsa. Wcześniej musimy przygotować sobie taki wywar gotując wędzonkę w wodzie. Uzyskane 2 szklanki takiego wywaru posłużą nam przy przygotowaniu zakwasu.

Sam zakwas z mąki przygotujemy używając 1 szklanki mąki pszennej i zalewając wrzątkiem. Dodajemy rozdrobniony czosnek (kilka ząbków). Następnie proces jest taki sam - do naczynia, pod przykrycie i czekamy aż dojrzeje (około 3 dni).

Wywar z wędzonki łączymy z zakwasem. Następnie wedle uznania dodamy zioła i przygotujemy właściwy barszcz biały.


Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Jak zrobić zakwas na żur?  
Brak komentarzy. Dodaj pierwszy komentarz!

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

  • Wygraj kartę o wartości 200zł! Wygraj kartę o wartości 200zł!

    Czy znasz produkty Hortex, które zawierają
paprykę? Wymień przynajmniej trzy i napisz: jakie
 jest Twoje ulubione danie z papryką? Uzasadnij
swoją odpowiedź. Do wygrania 5 kart DUKA o wartości 200 zł każda. Konkurs trwa od 18.03. do 31.03. Zapraszamy!

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane