Kasza - rodzaje i zastosowanie w kuchni

doskonałe porady na temat kaszy i zastosowania jej w kuchni

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kasza - rodzaje i zastosowanie w kuchni
Najbardziej popularne kasze: KASZA GRYCZANA: Prawdziwa skarbnica zdrowia i smaku. To ją polecają specjaliści od zdrowego żywienia. Wspaniale smakuje nie tylko jako dodatek do mięs i sosów, ale również jako samodzielne danie popijane maślanką lub kefirem. KASZA JAGLANA: Produkowana z łuskanego ziarna prosa. Zawiera dużo białka i niewiele skrobi. Przepadają za nią wszystkie panie dbające o wygląd. Dzięki dużej zawartości krzemu korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów. Jest także lekkostrawna. Nadaje się jako dodatek do drugiego dania, ale także do przyrządzania potraw na słodko np. z owocami. KASZA JĘCZMIENNA: Bogate źródło składników odżywczych, witamin i pierwiastków mineralnych. Wspanialenadaje się do podawania na orginalnych przyjęciach w wiejskim stylu. KASZA KUKURYDZIANA: Ma lekko gorzkawy smak. Dostarcza naszemu organizmowi błonnika, witamin B1 i PP oraz beta karotenu. Ze względu na to zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Znana jest jednak głównie w Ameryce Południowej i Środkowej, gdzie przyrządza się z niej niepowtarzalne placki i tortillę. KASZA PERŁOWA: Najchętniej kupowana kasza jęczmienna. W polsce kaszę tę produkuje się w gatunkach: grubą,średnią i drobną. PĘCZAK: To najbogatsze źródło nierozpuszczalnego błonnika. Stanowi świetny dodatek do warzyw, grzybów i zapiekanek.