Omlet warzywny to prosty i szybki patent na śniadanie. W zależności od wybranych warzyw, może on mieć różny smak. Najpopularniejszymi dodatkami są szpinak, pomidory, brokuły oraz papryka. Można także sięgnąć po cukinię, szparagi i inne warzywa. Jak go zrobić krok po kroku?
Jak zrobić dobry omlet?
Sekretem dobrego omletu jest odpowiednie rozkłócenie jajek. Omlet warzywny można przygotować na dwa sposoby:
a) Omlet tradycyjny:
b) Omlet a’la frittata – ten omlet przygotowuje się podobnie do poprzedniego. Jedyną różnicą jest fakt, iż warzywa dodaje się do masy jajecznej i całość smaży do momentu, aż omlet się zetnie. W tej wersji omletu nie składamy na pół.
Jak zrobić dietetyczny omlet?
Aby nieco odchudzić nasz omlet, wystarczy wybrać niskokaloryczne warzywa, które nie wymagają wcześniejszego podsmażania, lecz ugotowania. Najlepszym wyborem będą brokuły, szparagi lub cukinia.
Jak zrobić dobry omlet?
Sekretem dobrego omletu jest odpowiednie rozkłócenie jajek. Omlet warzywny można przygotować na dwa sposoby:
a) Omlet tradycyjny:
- Do jego zrobienia będą potrzebne: 2 jajka, 2 łyżki wody, odrobina soli i pieprzu oraz wybrane warzywa, np. pomidory, cebula i papryka.
- Warzywa kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni i odkładamy na bok.
- Jajka wbijamy do miski, dodajemy wodę i przyprawy i całość rozkłócamy.
- Na patelni rozgrzewamy masło – gdy będzie gorące, wlewamy masę jajeczną i smażymy, aż mniej więcej się zetnie.
- Na połowie omletu wykładamy farsz warzywny, całość składamy na pół i dosmażamy.
- Gotowy omlet podajemy z ketchupem lub innym sosem. Smacznego!
b) Omlet a’la frittata – ten omlet przygotowuje się podobnie do poprzedniego. Jedyną różnicą jest fakt, iż warzywa dodaje się do masy jajecznej i całość smaży do momentu, aż omlet się zetnie. W tej wersji omletu nie składamy na pół.
Jak zrobić dietetyczny omlet?
Aby nieco odchudzić nasz omlet, wystarczy wybrać niskokaloryczne warzywa, które nie wymagają wcześniejszego podsmażania, lecz ugotowania. Najlepszym wyborem będą brokuły, szparagi lub cukinia.