Najlepsze, bo domowe- majonez

Jeszcze nie tak dawno nasze babcie, czy prababcie zamiast iść do sklepu i kupić majonez, czy ketchup wolały go zrobić same w domu.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Najlepsze, bo domowe- majonez
fot. Fotolia

Nie dość, że są zdrowsze, to jeszcze wiemy z czego są zrobione. Poznajcie najważniejsze fakty o rzeczach zrobionych samodzielnie w domu.

DODATKI
Robiony majonez można wzbogacić o różne dodatki, które wzbogacą jego smak. Na sklepowych półkach można spotkać np. majonez czosnkowy. Dlaczego by tak nie spróbować poeksperymentować w naszym domu?

Przedstawiam różnego rodzaju dodatki do naszego majonezu:
KOPEREK lub SZCZYPIOREK- należy bardzo drobno posiekać zieleninę i dodać do majonezu. Nie tylko nada mu ciekawego smaku, ale doda pięknej barwy.
CZOSNEK- dodając go do majonezu należy go przecisnąć przez praskę. Czosnek nada majonezowy ostrości. Idealnie pasuje do warzyw na ciepło.
OGÓRKI lub PIECZARKI- należy je pokroić bardzo drobno. Dodane do domowego majonezu wzbogacą jego smak.

PRZECHOWYWANIE
Wszystkie domowe wyroby należy trzymać w szczelnie zamkniętych słoikach.
Każdy rodzaj gotowanego lub duszonego sosu, a następnie pasteryzowanego, można trzymać długo w lodówce do otwarcia. Po otwarciu należy go zużyć do 5 dni. Sosy surowe należy przechowywać w lodówce do dwóch dni po jego przygotowaniu. Pamiętajmy o tym, bo to ważne, by nasze wyroby się nie zepsuły.

PRZYGOTOWANIE DOMOWEGO MAJONEZU
Aby przygotować domowy majonez wcale nie potrzeba dużo czasu. Wystarczy chwila i jest gotowy. Jest bardzo dobry i ma zalety - można doprawić go tak jak sami chcemy np. można zrobić go bardzo ostry. Jedną z jego wad jest to, że zawiera surowe żółtka i lepiej nie podawać go dzieciom.

JAK ZROBIĆ MAJONEZ
Zrobienie majonezu jest proste. Wystarczy 2 żółtka wlać do wysokiego naczynia. Dodajemy pół łyżeczki soli, pół łyżki cukru i łyżeczkę musztardy. Miksujemy. Następnie dodajemy pół szklanki oleju i znów miksujemy. Pod koniec na wolnych obrotach dodajemy łyżkę octu i znów pół szklanki oleju. Nadal miksujemy. Tak przygotowany majonez doprawiamy do smaku.

Prawda, że łatwo i szybko?


Poznajcie danie odpowiednie dla 4 letniego dziecka >>>