Obniżamy zawartość cukru w posiłkach

Kilka sposobów na unikanie spożywania zbędnego cukru.

         
ocena: 3/5 głosów: 1
Obniżamy zawartość cukru w posiłkach
Lekarze mówią że cukier to biała śmierć. I mają rację. Nie ma nic gorszego dla nas niż zbyt dużo cukru w diecie. Słodzenie herbaty, picie soków z kartonu, kawałek ciasta...wszystko to zawiera zbędny i zabójczy dla nas cukier! Oto kilka porad które pomogą nam zrezygnować z niektórych źródeł cukru, co na pewno poprawi stan naszego organizmu. 1. Zaprzestań picia napoi słodzonych przez producenta. Modna ostatnio woda smakowa to nie jest woda - to napój mocno osładzany cukrem! Najlepiej pić wodę naturalną, niegazowaną, a jeśli mamy ochotę na odrobinę smaku, możemy dołożyć do szklanki plasterki cytryn, pomarańczy lub świeże liście mięty. 2. Kupuj jogurty naturalne - w owocowych jest bardzo dużo cukru. Możemy sami w domu dołożyć do jogurtu owoców lub odrobinę miodu. W ten sposób to my mamy kontrolę nad tym ile posłodzimy nasz jogurt, a nie producent żywności. 3. Gdy masz ochotę na deser, nie odmawiaj sobie. Lecz zwróć uwagę na to aby porcja ciasta lub innego przysmaku nie była duża, i pozwalaj sobie na to nie częściej niż 3 razy w tygodniu 4. Jeśli już musisz coś posłodzić wybieraj cukier brązowy, miód, syrop klonowy lub melasę. To nadal są niestety cukry, ale przynajmniej zawierają trochę minerałów i przeciwutleniaczy. 5. Pamiętaj, że człowiek do wszystkiego się przyzwyczai. Jeśli do tej pory słodziłeś herbatę 3 łyżeczkami cukru, to pierwsza gorzka herbata będzie dla ciebie koszmarnie niedobra, tak samo druga i piąta. Ale od dziesiątej zaczniesz ją lubić bez cukru, odkryjesz nieznane dotąd aromaty wcześniej zabijane przez słodki smak. A po miesiącu osłodzenie herbaty wyda ci się profanacją. Wystarczy tylko odrobina samozaparcia aby odzwyczaić się od słodzenia.