Biała kiełbasa to jeden z charakterystycznych produktów kuchni polskiej i niemieckiej. Zazwyczaj serwowana jest na tradycyjne śniadanie wielkanocne z dodatkiem pieczywa. Posiada ona specyficzny kolor i smak, który wydobywa się przy pomocy odpowiedniej obróbki termicznej.
Czym różni się biała kiełbasa od zwykłej?
Aby móc prawidłowo ugotować białą kiełbasę, warto wiedzieć, z czego jest ona zrobiona i skąd wynikają pewne różnice w przygotowaniu. Przede wszystkim ten rodzaj kiełbasy przygotowuje się z mięsa wieprzowego (w wersji niemieckiej – cielęcego) z dodatkiem tłuszczu (słoniny) i przypraw. Masę mięsną umieszcza się w naturalnym jelicie wieprzowym dość luźno, pozostawiając sporo przestrzeni. W przeciwieństwie do zwykłej kiełbasy, białej się nie wędzi i zazwyczaj nie parzy przed konsumpcją, dzięki czemu zachowuje swój specyficzny kolor.
Jak ugotować białą kiełbasę?
Aby cieszyć się wyjątkowym smakiem białej kiełbasy, trzeba pamiętać o podstawowej rzeczy. Tego produktu nie powinno się gotować, lecz odpowiednio parzyć. Jak to zrobić?
Biała kiełbasa najlepiej smakuje podana z ugotowanymi na twardo jajkami oraz pieczywem. Można ją zestawić także z tradycyjną sałatką jarzynową na bazie ziemniaków i majonezu. Jeśli chodzi o dodatki, to najlepiej sprawdzą się: sos chrzanowy, ostra musztarda (np. sarepska) oraz sos pomidorowy. Dzięki nim, kiełbasa będzie smakowała jeszcze lepiej!
Czym różni się biała kiełbasa od zwykłej?
Aby móc prawidłowo ugotować białą kiełbasę, warto wiedzieć, z czego jest ona zrobiona i skąd wynikają pewne różnice w przygotowaniu. Przede wszystkim ten rodzaj kiełbasy przygotowuje się z mięsa wieprzowego (w wersji niemieckiej – cielęcego) z dodatkiem tłuszczu (słoniny) i przypraw. Masę mięsną umieszcza się w naturalnym jelicie wieprzowym dość luźno, pozostawiając sporo przestrzeni. W przeciwieństwie do zwykłej kiełbasy, białej się nie wędzi i zazwyczaj nie parzy przed konsumpcją, dzięki czemu zachowuje swój specyficzny kolor.
Jak ugotować białą kiełbasę?
Aby cieszyć się wyjątkowym smakiem białej kiełbasy, trzeba pamiętać o podstawowej rzeczy. Tego produktu nie powinno się gotować, lecz odpowiednio parzyć. Jak to zrobić?
- Do ugotowania białej kiełbasy będzie potrzebna woda, liście laurowe, cebula, ziele angielskie, majeranek, odrobina soli oraz oczywiście kiełbasa.
- Do garnka należy wlać wodę i zagotować ją razem z cebulą i przyprawami.
- Kiełbasę trzeba nakłuć widelcem a następnie wrzucić do wrzątku. Należy ją parzyć około 30-40 minut na małym ogniu.
- Po tym czasie kiełbasę wystarczy wyjąć z garnka, odsączyć z nadmiaru wody i podać.
Biała kiełbasa najlepiej smakuje podana z ugotowanymi na twardo jajkami oraz pieczywem. Można ją zestawić także z tradycyjną sałatką jarzynową na bazie ziemniaków i majonezu. Jeśli chodzi o dodatki, to najlepiej sprawdzą się: sos chrzanowy, ostra musztarda (np. sarepska) oraz sos pomidorowy. Dzięki nim, kiełbasa będzie smakowała jeszcze lepiej!
SylaUla