Jak ugotować białą kiełbasę?

  • 1

Mało osób wie, że białą kiełbasę gotuje się inaczej od zwykłej. Przede wszystkim należy ją parzyć w wodzie z przyprawami a nie gotować, by wydobyć pełnię jej smaku. Wówczas można ją wykorzystać na śniadanie lub dodać do zup – żurku lub białego barszczu!

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak ugotować białą kiełbasę?
fot. Fotolia
Biała kiełbasa to jeden z charakterystycznych produktów kuchni polskiej i niemieckiej. Zazwyczaj serwowana jest na tradycyjne śniadanie wielkanocne z dodatkiem pieczywa. Posiada ona specyficzny kolor i smak, który wydobywa się przy pomocy odpowiedniej obróbki termicznej.

Czym różni się biała kiełbasa od zwykłej?

Aby móc prawidłowo ugotować białą kiełbasę, warto wiedzieć, z czego jest ona zrobiona i skąd wynikają pewne różnice w przygotowaniu. Przede wszystkim ten rodzaj kiełbasy przygotowuje się z mięsa wieprzowego (w wersji niemieckiej – cielęcego) z dodatkiem tłuszczu (słoniny) i przypraw. Masę mięsną umieszcza się w naturalnym jelicie wieprzowym dość luźno, pozostawiając sporo przestrzeni. W przeciwieństwie do zwykłej kiełbasy, białej się nie wędzi i zazwyczaj nie parzy przed konsumpcją, dzięki czemu zachowuje swój specyficzny kolor.

Jak ugotować białą kiełbasę?

Aby cieszyć się wyjątkowym smakiem białej kiełbasy, trzeba pamiętać o podstawowej rzeczy. Tego produktu nie powinno się gotować, lecz odpowiednio parzyć. Jak to zrobić?
  • Do ugotowania białej kiełbasy będzie potrzebna woda, liście laurowe, cebula, ziele angielskie, majeranek, odrobina soli oraz oczywiście kiełbasa.
  • Do garnka należy wlać wodę i zagotować ją razem z cebulą i przyprawami.
  • Kiełbasę trzeba nakłuć widelcem a następnie wrzucić do wrzątku. Należy ją parzyć około 30-40 minut na małym ogniu.
  • Po tym czasie kiełbasę wystarczy wyjąć z garnka, odsączyć z nadmiaru wody i podać.
Z czym podawać białą kiełbasę?

Biała kiełbasa najlepiej smakuje podana z ugotowanymi na twardo jajkami oraz pieczywem. Można ją zestawić także z tradycyjną sałatką jarzynową na bazie ziemniaków i majonezu. Jeśli chodzi o dodatki, to najlepiej sprawdzą się: sos chrzanowy, ostra musztarda (np. sarepska) oraz sos pomidorowy. Dzięki nim, kiełbasa będzie smakowała jeszcze lepiej!