Muffinki, to smaczne i puszyste babeczki, które swoje korzenie mają w Ameryce oraz Wielkiej Brytanii. Gęste i kremowe ciasto przygotowywane jest na bazie suchych i mokrych składników. Ważne jest, aby konsystencja zawierała niewielkie grudki, co zapobiegnie tworzeniu się zakalca. To szybkie babeczki, które przyrządza się w nie więcej niż 20 minut. Są idealne zarówno na słodko jak i na słono.
Babeczki marchewkowe

Babeczki marchewkowe

Starta marchew świetnie nadaje się zarówno do wypieku ciasta jak i muffinek. Do ich przyrządzenia możemy użyć mąki pełnoziarnistej, która świetnie nadaje się do dietetycznych babeczek marchewkowych. Dodatek soku z pomarańczy sprawi, że będą wilgotne i orzeźwiające. Tak przygotowany deser możemy udekorować kremem na bazie mascarpone. Podprażone orzechy włoskie lub laskowe będą chrupiącym akcentem zwieńczającym całość.

Babeczki z kremem

Babeczki z kremem

Babeczki z kremem to pyszny deser, który możemy przygotować zarówno od zera, jak i na gotowym spodzie z kruchego ciasta. Krem wykonany na bazie masy budyniowej będzie idealny z dodatkiem soczystych owoców jagodowych oraz koktajlowych z puszki. Jeżeli wolimy nieco wyrazistsze smaki, warto pokusić się o wykonanie kremu czekoladowego z dodatkiem wiórków kokosowych, który z pewnością przypadnie do gustu mniejszym smakoszom.

Babeczki czekoladowe

Babeczki czekoladowe

Muffinki z czekoladą to idealna propozycja na drugie śniadanie na słodko. Ciasto możemy przygotować zarówno na bazie roztopionej czekolady, jak i kakao – w zależności jaki efekt chcemy uzyskać. Dodatek kremowego budyniu sprawi, że babeczki będą wilgotniejsze i delikatniejsze w smaku. Przyozdobione polewą oraz kawałkami czekolady w cieście dopełnią całość, będąc nie lada gratką dla najmłodszych smakoszy.

Babeczki z owocami

Babeczki z owocami

Kruche babeczki z owocami to idealny deser, który możemy zaserwować o każdej porze roku. Gotowy spód lub wykonany z pokruszonych herbatników można zamrozić i użyć w dowolnej chwili. Do ich przygotowania idealnie sprawdzą się egzotyczne owoce z puszki, jak i świeże. Drobno pokrojone w plasterki truskawki czy brzoskwinie będą zwieńczeniem kremu budyniowego lub tego na bazie serka mascarpone.

Kruche babeczki

Kruche babeczki

Niewielkich rozmiarów babeczki, to pyszne wypieki idealne do kawy czy herbaty. Przygotowane na kruchym spodzie mogą występować zarówno w wersji na słodko z owocami, jak i na słono z dodatkiem mięsa, sera czy też ryb. Wypełnione pastą serową mogą być udekorowane plasterkami wędzonego łososia.

Babeczki na słono

Babeczki na słono

Muffinki na słono to pyszna alternatywa dla słodkich wypieków. To wytrawna przekąska, która idealnie sprawdzi się na przyjęciach ze znajomymi. Wędzone ryby, szynka oraz warzywa to smaczne dodatki, które świetnie łącza się z białym lub pleśniowym serem. Kruche babeczki sprawdzą się z dodatkiem farszu z białego sera lub puree z ziemniaków.

Znaleźliśmy 257 przepisów w kategorii Babeczki

Muffinki z owocami

Muffinki z owocami

renatka1 renatka1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babeczki z kremem

Babeczki z kremem

gosia p. gosia p.

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: