Charakterystyczne cechy ciasta kruchego

  • 3

Ciasteczka, ciasta, tarty, paszteciki i paluszki – to przysmaki stworzone na bazie ciasta kruchego. Wiecie jaka jest recepta na to cudowne ciasto? Przeczytajcie artykuł i sprawdźcie czym charakteryzuje się kruche ciasto!

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Charakterystyczne cechy ciasta kruchego
fot. Fotolia
CO TO JEST CIASTO KRUCHE?

Ciasto kruche to wyrób, w którym dobór składników i sposób wykonania pozwalają uzyskać charakterystyczną strukturę. Jego podstawowym składnikiem jest mąka i tłuszcz, a czynnikiem sklejającym żółtka.

Zależnie od przeznaczenia ciasta, do słodkich dodaje się cukier, a do słonych – zamiast cukru – sól. W podstawowym przepisie na kruche ciasto często widnieje również śmietana, która ma za zadanie dodać ciastu jeszcze większej kruchości.

CZEGO POTRZEBUJEMY DO ZROBIENIA CIASTA KRUCHEGO?

Kruchy przysmak wyrabia się z gładkiej, delikatnej mąki. Najpopularniejsza i najczęściej wykorzystywana w naszym kraju mąka pszenna to ta oznaczona typem 500 (np. krupczatka, poznańska czy wrocławska). Jest niebywale smaczna i często znajduje zastosowanie właśnie wśród kruchych wypieków.

Kruche ciasto
Zdjęcie: Fotolia

Kruche ciasto powstaje także z udziałem tłuszczu. Do ciasta najlepiej wykorzystać dobrej jakości (koniecznie schłodzone) masło, margarynę lub swojski smalec.

Niezwykle ważnym elementem ciasta jest także cukier. Dodajemy go najczęściej w postaci pudru lub drobnego kryształu. Cukier grubiej granulowany nie rozpuszcza się w cieście, a przy pieczeniu karmelizuje tworząc nieestetyczne, ciemne punkty. Ten zatem gatunek lepiej jest utrzeć z żółtkami i dopiero wymieszać z mąką.

Idealne kruche ciasto charakteryzuję się także wyjątkowym aromatem! Ulubionymi dodatkami, pasującymi do tego rodzaju wypieku jest: skórka pomarańczowa, cytrynowa oraz laska wanilii. Przy słonych wariantach kruchego ciasta, najlepiej spisuje się starty ser, słodka lub ostra papryka, ale również kminek , bazylia i oregano!

PRZYGOTOWANIE CIASTA

Formowanie ciasta kruchego zacząć należy od siekania margaryny z przesianymi przez sito, suchymi składnikami i szybkim wyrobieniu ich z żółtkami lub śmietaną. Uformowane ciasto należy zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce, a po tym zabiegu rozwałkować na grubość odpowiednią do późniejszego zastosowania.

Przełożone do blachy ciasto warto nakłuć widelcem, by w czasie pieczenia nie tworzyły się na nim pęcherze. Tak przygotowane wstawić  należy do nagrzanego piekarnika - orientacyjny czas pieczenia zależy od jego grubości. Drobne wypieki wystarczy piec od 8 do 15 minut, spody z owocami natomiast ok. 45 minut.

PROPOZYCJE CIASTA KRUCHEGO

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Przed tym radosnym czasem, należy skompletować więc odpowiednie menu! Do przygotowania tradycyjnej szarlotki czy sernika konieczny okaże się przepis na kruche ciasto. W naszym dziale na świąteczne przysmaki, z pewnością znajdą się receptury, które zachwycą Was i Waszych gości!

Kruche ciasto  Kruche ciasto
Zdjęcia: Fotolia

Świetną propozycją na świąteczny czas okaże się także tarta z jabłkami i żurawiną na kruchym cieście lub kruche ciasto z jabłkami i ze śmietaną a także idealnie pasujący do atmosfery bożonarodzeniowej - seromak na kruchym cieście! Koniecznie skosztujcie naszych propozycji na kruche smakołyki i podzielcie się wrażaniami z ich smakowania. Do dzieła!