Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Piernik

Piernik

Mysiunia Mysiunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

makowiec

makowiec

Mysiunia Mysiunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ryba po grecku

Ryba po grecku

Mysiunia Mysiunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bigos Mojej Babci

Bigos Mojej Babci

mycha mycha
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

żur żur

żur żur

agata1722 agata1722

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

mazurek piaskowy

mazurek piaskowy

agata1722 agata1722

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Rolada z boczku

Rolada z boczku

beatkaa153 beatkaa153
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

kluski śląskie

kluski śląskie

ilonkowy ilonkowy
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto Alkoholik ;)

Ciasto Alkoholik ;)

mycha mycha
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pyszne oponki

Pyszne oponki

gabi12 gabi12

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zawijaniec

Zawijaniec

kamazka439 kamazka439
9

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bananowiec

Bananowiec

mycha mycha
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ryba po grecku

Ryba po grecku

mycha mycha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka Gyros

Sałatka Gyros

mycha mycha
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciastka pieczarki

Ciastka pieczarki

mycha mycha
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: