Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Żurek domowy

Żurek domowy

jovi jovi
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

ciasto toffi

ciasto toffi

Madziarzeszow Madziarzeszow
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Cytrynowa kostka

Cytrynowa kostka

luna luna
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Rolada cielęca

Rolada cielęca

4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto orzechowe

Ciasto orzechowe

7

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Groch z kapustą

Groch z kapustą

klaudi76 klaudi76
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Genialna chalka

Genialna chalka

luna luna
11

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bigos

Bigos

Henia Henia
9

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Dekadencki pudding.

Dekadencki pudding.

laciata laciata

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Brownie

Brownie

bee bee

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Deser zielony.

Deser zielony.

msewka msewka
11

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

,,,Kokosanki,,,

,,,Kokosanki,,,

ewala ewala

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Beziki orzechowe

Beziki orzechowe

ewala ewala

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: