Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Strucla serowa

Strucla serowa

PaniMISIOWA PaniMISIOWA
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Oponki serowe

Oponki serowe

Smak Monika Smak Monika
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tort ananasowy

Tort ananasowy

Smak Monika Smak Monika
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pascha

Pascha

kate1980 kate1980

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

giggy giggy

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka z wisniami

Babka z wisniami

luna luna
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka  cytrynowa

Babka cytrynowa

luna luna
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wiosenna sielanka

Wiosenna sielanka

jaNina jaNina
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Śledź w warzywach

Śledź w warzywach

Pyza Pyza
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

kapusta z grzybami

kapusta z grzybami

bogda46 bogda46
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Śląskie makówki

Śląskie makówki

bogda46 bogda46
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zajączki

Zajączki

monia2005 monia2005
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zając

Zając

monia2005 monia2005
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jajo Wielkanocne

Jajo Wielkanocne

jaNina jaNina
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Galaretka z dorsza

Galaretka z dorsza

jaNina jaNina
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jaja faszerowane

Jaja faszerowane

jaNina jaNina
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Koreczki korzenne

Koreczki korzenne

jaNina jaNina
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szpajza cytrynowa

Szpajza cytrynowa

jaNina jaNina
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: