Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Amerykaniec

Amerykaniec

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jajka niespodzianki.

Jajka niespodzianki.

aginaa aginaa
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Dip musztardowy

Dip musztardowy

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faworki

Faworki

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasteczka Ewy

Ciasteczka Ewy

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sernik krakowski

Sernik krakowski

aliss06 aliss06

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wigilijna kutia

Wigilijna kutia

lola11992 lola11992

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Rolada z jabłkami

Rolada z jabłkami

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Oponki wg angel35

Oponki wg angel35

angel35 angel35

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szczupak z chrzanem

Szczupak z chrzanem

cherry cherry

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pączki waniliowe

Pączki waniliowe

marietta marietta

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: