Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane

ewala ewala

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciastka oponki

Ciastka oponki

bii2121 bii2121

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kokosanki

Kokosanki

luna luna
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Keks makowy

Keks makowy

truskawka77 truskawka77

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sernik z ziemniakami

Sernik z ziemniakami

bee bee

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kokosanki

Kokosanki

luna luna
16

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Uszka do barszczu

Uszka do barszczu

misiek misiek

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Oponki

Oponki

truskawka77 truskawka77

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Makowiec

Makowiec

agula30 agula30

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka drozdzowa

Babka drozdzowa

misia53 misia53
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka makowa

Babka makowa

Smak Monika Smak Monika
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka warzywna

Sałatka warzywna

asia_9 asia_9

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Moczka

Moczka

MamaZuzi MamaZuzi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Makówki

Makówki

MamaZuzi MamaZuzi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: