Smaki Meksyku na Travel Channel

  • 2

Podróżujący koneser dobrej kuchni, Charlie Ottley, powraca, by tym razem zabrać nas do Meksyku.

         
ocena: 3/5 głosów: 1
Smaki Meksyku na Travel Channel

Nasz podróżujący koneser dobrej kuchni, Charlie Ottley, powraca, by tym razem zabrać nas do Meksyku. Kraj położony w Ameryce Północnej jest jednym z najbardziej ekscytujących i nieprzewidywalnych krajów na świecie. Turysta podróżujący po Meksyku ma szanse zobaczyć tam niemalże wszystko. Od gęstych dżungli, wodospadów, starożytnych świątyń, zapierających dech w piersiach kanionów, po wiejskie stragany oraz eleganckie i bardzo luksusowe hotele. Meksyk słynie także z niezwykłej kuchni, która jest wynikiem wpływów wielu kultur. W siedmiu częściach programu mamy zamiar pokazać Wam Meksyk, jakiego jeszcze nie widzieliście. Jeżeli chcesz poznać krainę pełną kolorów, słynącą z sombrero i tequili oraz egzotycznych smaków koniecznie wyrusz tam z nami! 

Odcinek 1
Wybrzeże zatoki Meksykańskiej

Na początku naszej przygody Charlie uda się w podróż wzdłuż wybrzeża Veracruz, gdzie zobaczymy przepiękne widoki roztaczające się na oszałamiającą linie brzegową. Między czasie, zajrzymy w kilka ciekawych miejsc, w których przyjrzymy się fachowcom skręcającym cygara. Poznamy także świetny przepis na bardzo znaną w Meksyku czerwoną rybę – snapper. Następnie zapuścimy się w głąb lądu, gdzie natrafimy na ruiny cyutadeli El Tajin. Po drodze przemierzymy również magiczne i tajemnicze lasy mgliste, w których jak się okaże jest miejsce gdzie można kupić kubek pysznej kawy. Ponadto Charli wyposażony w swój specjalistyczny ekwipunek dokona próby zdobycia bardzo niebezpiecznego szczytu pobliskiej góry. Jeśli tego dokona, będziemy mieli okazję zobaczyć niezwykły widok na rzekę oraz pływające po niej łódki.

Odcinek 2
Meksyk Majów

Po uporaniu się z najbardziej ostrą papryką świata nasz nieustraszony smakosz odwiedzi indiańską rodzinę, by wyciągnąć na światło dzienne starożytny przepis na zakopane prosię oraz zobaczy niektóre z najwspanialszych zabytków prekolumbijskiej cywilizacji jak Chichen Itza, czy Ek Balam. Później odkryje niezwykłą tajemnicę, cudowny świat studni krasowych. Nurkując w labiryncie podziemnych rzek i zalanych wodą jaskiń będzie oczarowany zapierającymi dech w piersiach fantastycznymi widokami. Na zakończenie udamy się na wybrzeże Morza Karaibskiego, gdzie będziemy podziwiać elegancję najbardziej znanych miejscowości

Odcinek 3
Kolonie Heartland

W tym epizocie udamy się na południowy zachód Meksyku, gdzie znajduje się stan Michoacan. Nasz prezenter Charlie Ottley otrzyma sporo nowych wskazówek kulinarnych od Indian
z plemienia Purepechan. Następnie pojedzie na miasta, które niegdyś zostało zalane przez lawę, a następnie odkopane podczas słynnego festiwalu zwanego „Festiwalem Dnia Śmierci” . Razem z Charlim pojedziemy także do miasta San Miguel de Allende, które jest typowym kolonialnym miastem. Tam Charlie spróbuje swoich sił jako meksykański farmer.

Odcinek 4
Północ

W tym odcinku udamy się do stanu Kalifornia Dolna Północna, który jest położony w północno-zachodnim Meksyku. Tam Charlie odwiedzi najstarszą winiarnie
w Meksyku. Następnie będzie pływać
z lwami wodnymi w zatoce Cirteza. Pozna także świetny przepis na przyrządzenie homara podanego w burrito.
Następnie zabierzemy cię do miejsca, gdzie organizowane są spotkania Memnonów, czyli tak zwanej protestanckiej grupy religijnej. Tam także Charlie będzie miał niepowtarzalna okazję zobaczenia jednego z najgłębszych kanionów na świecie.

Odcinek 5
Przygody w stolicy Mkesyku

W tym odcinku wybierzemy się w krótką podróż, aby odkryć przemysłowe miasteczko Cornish, gdzie wyrabiane są średniej wielkości paszteciki. Później odwiedzimy oszałamiające miasto jakim jest Pueblo. Tam Charlie będzie miał niepowtarzalną okazję nauczyć się doskonałego przepisu na kreta.

Occinek 6
Meksykański Pacyfik

W piątym epizocie, z malutkiej miejscowości Zipolite, położonej nad Pacyfikiem z dala od hotelowych kurortów przemieścimy się do luksusowego obiektu turystycznego Careyes oraz El Tamarindo. Pokażemy Wam Meksykański Pacyfik jakiego jeszcze nie widzieliście. Po drodze Charlie sprawdzi jak wygląda ulubione miejsce Micka Jaggersa, wokalisty i współzałożyciela zespołu rockowego The Rolling Stones. Podpatrzymy także jak robić i co ważniejsze w jaki sposób powinno się pić tequile.

Odcinek 7
Południowy Meksyk

W ostatnim epidocie nasz prezenter Charlie Ottley wybierze się do Oaxaca, kulinarnej stolicy Meksyku, gdzie nauczy się przyrządzać potrawy z chilli, a także spróbuje meksykański przysmak – chrupiące koniki polne. Dalej udamy się na południe, gdzie znajduje się przepiękny kanion Sumidero Canzon, jeśli dopiszę nam trochę szczęścia zobaczymy papugę – arę żółto skrzydlatą, zamieszkującą lady deszczowe. Na koniec Charlie wynajmie miejscowego przewodnika, i wyruszy z nim w daleką podróż w głąb dżungli w poszukiwaniu utraconych ruin Lacanja.

Kuchnia meksykańska - przepisy >