Smażenie pysznych naleśników

Kilka porad i wskazówek dla mniej lub bardziej doświadczonych amatorów naleśników.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Smażenie pysznych naleśników
Naleśniki należy smażyć na patelni z grubym dnem, która się równomiernie rozgrzewa, a także długo utrzymuje ciepło. Dno patelni powinno być płaskie, dzięki czemu naleśniki na całej powierzchni będą miały tę samą grubość.

Powinniśmy wybrać odpowiednio dużą patelnię, pamiętając, że naleśniki w trakcie smażenia kurczą się i ich średnica jest zawsze mniejsza niż średnica patelni.Przed usmażeniem pierwszego patelnię trzeba mocno rozgrzać i posmarować tłuszczem. Warstwa tłuszczu powinna być jednak możliwie najcieńsza. Ciasto wlewamy na gorącą patelnię i przechylamy ją na wszystkie strony, żeby całe dno zostało pokryte cienką warstwą ciasta. Jeżeli wlaliśmy za mało ciasta, to możemy je jeszcze dolać w miejsca, gdzie go brakuje.

Gdy górna powierzchnia naleśnika stanie się sucha, wkładamy łopatkę pod naleśnik,odwracamy go na drugą stronę i dosmażamy ją. Jeżeli naleśnik jest bardzo cienki,to możemy go nie przewracać, smażyć tylko z jednej strony i zsunąć na talerz. Usmażony naleśnik zsuwamy na talerz odwrócony do góry dnem. Przed wlaniem następnej porcji ciasta nacieramy patelnię tłuszczem, usuwając przy okazji przypalone okruchy.