Owoce dzikiej róży zbieramy, przebieramy i myjemy. Po ich odsączeniu rozsypujemy na blasze cienką warstwę do suszenia i ustawiamy ją na grzejniku. Gdy owoce będą już dostatecznie wysuszone wrzucamy po kilka sztuk do filiżanki i zalewamy wrzątkiem. Parzymy pod przykryciem kilka minut. Taka herbatka jest smaczna i przede wszystkim bez konserwantów. Owoce dzikiej róży można również suszyć w piekarniku. Z owocami postępujemy tak samo jak wyżej, tyle że blachę wyłożoną papierem do pieczenia wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 80 - 90 stopni C. Po upływie ok. 0,5 godz. zmniejszamy temperaturę do 60 stopni C (wówczas są najmniejsze straty witaminy C). Owoce suszy się w piekarniku do momentu, gdy będą się lekko kruszyć w palcach (trzeba tylko pilnować, aby ich nie wysuszyć całkowicie na proszek). Suszone owoce przechowujemy w ciemnym miejscu w wyparzonym szczelnym słoiku lub puszce.
Emcore
Ludzie!!!
Zioła źle stosowane to jak tabletki po przedawkowaniu.
Najważniejsze zasady, które trzeba pamietać:
NIE ZALECA SIĘ spożywania takiej herbaty KOBIETOM w CIĄŻY oraz w OKRESIE LAKTACJI.
Przed wysuszeniem owoców należy koniecznie usunąć włoski, które znajdują się wewnątrz i bardzo dokładnie przecedzić miksturę. Podrażniają one bardzo poważnie cały układ trawienny oraz błony śluzowe w całym ciele.
Często kończy się to wizytą na pogotowiu. To tak jak byście wypili herbatę z włókna szklanego. @@@@
Sproszkowana róża wraz z pestkami nie jest szkodliwa jednak w jedzeniu pestek należy zachować umiar ponieważ zawierają związki cyjanogenne oraz ołów co bardzo szkodzi zdrowiu.
A teraz najważniejsze by uzyskać zdrowy napar i nie dopuścić do rozpadu cennej witaminy C ( W owocach róży lub jarzębiny ma większą zawartość niż cytryny)
Nigdy nie zalewany takich naparów wrzątkiem ,zabije to co najlepsze jedna łyżeczka suszonych owoców wystarcza na 200ml wody.
By uzyskać mocny napar używajcie termosu z wkładem jedynie szklanym.
Dlaczego?
Witamina C ulega rozpadowi w metalowych naczyniach.
Unikać także światła słonecznego, ma ono wpływ na rozkład witamin.
Czytałem, że trzy świeże owoce prosto z krzaczka dają dzienne zapotrzebowanie witaminy C. Pamiętajcie, że muszą być dojrzałe oraz dokładnie oczyszczony.
Unikajcie kupnych herbatek oraz ziółek często zawierają szkodliwe metale ciężkie co potwierdzają badania.
Zioła zabierajcie zawsze zdala od miast co da wam pewność, że są zdrowsze niż te z parku w mieście w którym króluje smog.
A co do autora postu...
Nie wstyd wam wciskać nieświadomym ludziom tych bredni?
Przecież możecie komuś poważnie zaszkodzić brakiem profesjonalizmu ,a co najważniejsze brakiem wiedzy podstawowej...
Hiperwitaminoza też nie jest dobrym skutkiem gdy ktoś zasmakuje w waszej "herbatce"
Mateusz K. Świdnica l32 pozdrawiam ludzi którzy natkną się na ten komentarz i sprawdzą dwa razy nim coś wypiją.
Pamiętajcie z zielarstwem nie ma żartów.
Cyryna
Herbatkę osobiście polecam. Suszyć całe owoce w temp 40-70C (maszyna,piekarnik) lub po prostu biały materiał i piękne słońce. Ja susz zalewam gotowaną wodą ale nie wrzącą (czekam około 3min od zagotowania) ma około 90-85C. Parze pod przykryciem 5-10 min. Kiedy jest zdatna do picia podaje troszkę miodu czasem również cytryny.
Na zdrowie :)