Jak zrobić herbatkę z dzikiej róży

Pyszna herbatka z suszonych owoców dzikiej róży.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Jak zrobić herbatkę z dzikiej róży
Owoce dzikiej róży zbieramy, przebieramy i myjemy. Po ich odsączeniu rozsypujemy na blasze cienką warstwę do suszenia i ustawiamy ją na grzejniku. Gdy owoce będą już dostatecznie wysuszone wrzucamy po kilka sztuk do filiżanki i zalewamy wrzątkiem. Parzymy pod przykryciem kilka minut. Taka herbatka jest smaczna i przede wszystkim bez konserwantów. Owoce dzikiej róży można również suszyć w piekarniku. Z owocami postępujemy tak samo jak wyżej, tyle że blachę wyłożoną papierem do pieczenia wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 80 - 90 stopni C. Po upływie ok. 0,5 godz. zmniejszamy temperaturę do 60 stopni C (wówczas są najmniejsze straty witaminy C). Owoce suszy się w piekarniku do momentu, gdy będą się lekko kruszyć w palcach (trzeba tylko pilnować, aby ich nie wysuszyć całkowicie na proszek). Suszone owoce przechowujemy w ciemnym miejscu w wyparzonym szczelnym słoiku lub puszce.