Jak upiec naleśniki?

Usmażone wcześniej i nafaszerowane naleśniki smakują wspaniale zapieczone w naczyniu żaroodpornym. Przykrywa się je folią aluminiową lub posypuje tartym serem, a w połowie pieczenia można zmniejszyć temperaturę w piekarniku.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak upiec naleśniki?
fot. Fotolia
Dzięki różnym smakom naleśnikowego nadzienia obiady dla całej rodziny nieprędko się znudzą. Warto postawić na farsz meksykański z mięsem mielonym i fasolą, czosnkowy szpinak z fetą lub ser twarogowy z rodzynkami i cynamonem.

Pieczone naleśniki ze szpinakiem i serem feta

Farsz najlepiej przygotować w dużej misce, a placki naleśnikowe usmażyć wcześniej i nadziewać już ostudzone, żeby się nie poparzyć. Jak najlepiej przygotować pieczone naleśniki:
  • Podsmażony na patelni szpinak z cebulą i czosnkiem przyprawia się szczyptą soli i pieprzu i miesza z niewielkimi kostkami sera feta.
  • Naleśniki można zwijać w ruloniki bądź składać na 4 części i układać obok siebie w naczyniu żaroodpornym.
  • Aby nie przypiekły się zanadto z wierzchu, warto posypać je w połowie czasu pieczenia mieszanką fety i tartego żółtego sera.

Jak upiec naleśniki bezglutenowe na słodko z serem w piekarniku

Jeśli ciasto naleśnikowe ma być bardzo aromatyczne, można dodać do niego aromat cytrusowy – pomarańczowy bądź cytrynowy – kilka kropel wystarczy. Wówczas podczas pieczenia słodkich naleśników po całym domu rozejdzie się przyjemny aromat. Można zapiekać każdy rodzaj naleśników, również bezglutenowe. Trzeba zwrócić jedynie uwagę na to, aby się nie przypaliły. Pomoże zwilżenie ich od góry odrobiną słodkiej śmietanki lub okrycie naczynia folią aluminiową i zmniejszenie temperatury pieczenia. Każda pani domu ma swoje sposoby na udane naleśniki.