Jak zrobić amerykańskie naleśniki?

  • 1

Klasyczne pancakes to puszyste naleśniki, które wywodzą się z kuchni amerykańskiej. Przygotowuje się je na bazie roztopionego masła, dobrej jakości mąki oraz mleka.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak zrobić amerykańskie naleśniki?
fot. Fotolia
Klasyczne amerykańskie naleśniki

Puszyste, miękkie naleśniki to przysmak Amerykanów, który jest serwowany w postaci piętrowego stosu z klasycznymi dodatkami, takimi jak bekon czy syrop klonowy. Wytrawna, a zarazem słodka wersja może być zastąpiona świeżymi owocami.

• Należy wymieszać w dużej misce mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.

• W osobnej misce rozbijamy jajko i łączymy z mlekiem, a następnie przelewamy do suchych składników łącząc w gładkie, delikatne ciasto na naleśniki.

• Wcześniej roztopione masło wlewamy do całości i delikatnie mieszamy.

• Dowolne owoce dodajemy do masy. 

• Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej słonecznikowy lub kokosowy i dodajemy odrobinę masła.

• Odmierzamy dużą łyżkę stołową ciasta, wlewamy na patelnię i smażymy przez 3 minuty do momentu, aż pojawią się niewielkie pęcherzyki powietrza.

• Następnie przewracamy naleśniki na drugą stronę i smażymy około 3 minut aż nabiorą złotego koloru.

• Podajemy z syropem klonowym lub płynnym miodem z dodatkiem owoców.

Z czym podać pancakes?

Wersja na słono

Do gotowego ciasta naleśnikowego warto dodać gotowane ziemniaki pozostałe z obiadu. Zgniecione, lub w kawałkach urozmaicą całość, świetnie komponując się z pieczonymi plastrami boczku oraz sadzonym jajkiem.

Wersja na słodko

Dowolne owoce możemy dodać zarówno do, jak i na wierzch ciasta. Miękkie pancakes wypełnione drobno pokrojonym bananem , polane domowym karmelem oraz sosem czekoladowym, to propozycja zarówno na słodkie śniadanie, jak i deser dla dzieci.