Klasyczne amerykańskie naleśniki
Puszyste, miękkie naleśniki to przysmak Amerykanów, który jest serwowany w postaci piętrowego stosu z klasycznymi dodatkami, takimi jak bekon czy syrop klonowy. Wytrawna, a zarazem słodka wersja może być zastąpiona świeżymi owocami.
• Należy wymieszać w dużej misce mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.
• W osobnej misce rozbijamy jajko i łączymy z mlekiem, a następnie przelewamy do suchych składników łącząc w gładkie, delikatne ciasto na naleśniki.
• Wcześniej roztopione masło wlewamy do całości i delikatnie mieszamy.
• Dowolne owoce dodajemy do masy.
• Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej słonecznikowy lub kokosowy i dodajemy odrobinę masła.
• Odmierzamy dużą łyżkę stołową ciasta, wlewamy na patelnię i smażymy przez 3 minuty do momentu, aż pojawią się niewielkie pęcherzyki powietrza.
• Następnie przewracamy naleśniki na drugą stronę i smażymy około 3 minut aż nabiorą złotego koloru.
• Podajemy z syropem klonowym lub płynnym miodem z dodatkiem owoców.
Z czym podać pancakes?
Wersja na słono
Do gotowego ciasta naleśnikowego warto dodać gotowane ziemniaki pozostałe z obiadu. Zgniecione, lub w kawałkach urozmaicą całość, świetnie komponując się z pieczonymi plastrami boczku oraz sadzonym jajkiem.
Wersja na słodko
Dowolne owoce możemy dodać zarówno do, jak i na wierzch ciasta. Miękkie pancakes wypełnione drobno pokrojonym bananem , polane domowym karmelem oraz sosem czekoladowym, to propozycja zarówno na słodkie śniadanie, jak i deser dla dzieci.
Puszyste, miękkie naleśniki to przysmak Amerykanów, który jest serwowany w postaci piętrowego stosu z klasycznymi dodatkami, takimi jak bekon czy syrop klonowy. Wytrawna, a zarazem słodka wersja może być zastąpiona świeżymi owocami.
• Należy wymieszać w dużej misce mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.
• W osobnej misce rozbijamy jajko i łączymy z mlekiem, a następnie przelewamy do suchych składników łącząc w gładkie, delikatne ciasto na naleśniki.
• Wcześniej roztopione masło wlewamy do całości i delikatnie mieszamy.
• Dowolne owoce dodajemy do masy.
• Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej słonecznikowy lub kokosowy i dodajemy odrobinę masła.
• Odmierzamy dużą łyżkę stołową ciasta, wlewamy na patelnię i smażymy przez 3 minuty do momentu, aż pojawią się niewielkie pęcherzyki powietrza.
• Następnie przewracamy naleśniki na drugą stronę i smażymy około 3 minut aż nabiorą złotego koloru.
• Podajemy z syropem klonowym lub płynnym miodem z dodatkiem owoców.
Z czym podać pancakes?
Wersja na słono
Do gotowego ciasta naleśnikowego warto dodać gotowane ziemniaki pozostałe z obiadu. Zgniecione, lub w kawałkach urozmaicą całość, świetnie komponując się z pieczonymi plastrami boczku oraz sadzonym jajkiem.
Wersja na słodko
Dowolne owoce możemy dodać zarówno do, jak i na wierzch ciasta. Miękkie pancakes wypełnione drobno pokrojonym bananem , polane domowym karmelem oraz sosem czekoladowym, to propozycja zarówno na słodkie śniadanie, jak i deser dla dzieci.
Jagodowa