1.Jeżeli dodasz do ciasta odrobinę masła czy oleju, naleśniki nie będą przywierały do patelni i zmniejszysz ilość tłuszczu, bo nie będziesz musiała oliwić patelni. 2.Do smażenia polecamy olej z pestek winogron – naprawdę fajny efekt 3.Unikaj smażenia na dużym ogniu, by brzegi ciasta nie wysuszyły się i nie przypaliły. 4.Jeśli w cieście utworzą się grudki, przetrzyj je przez drobne sito lub rozrób mikserem. 5.Nie przechowuj ciasta dłużej niż dwa dni – w wyjątkowych sytuacjach można je zamrozić można je zamrozić 6.Zastąp część mleka wodą lub piwem, wtedy ciasto będzie lżejsze , te z dodatkiem piwa polecam do nadzień nie słodkich 7.Gdy smażysz dużą ilość, warto przekładać naleśniki do ciepłego piekarnika, aby nie wystygły 8.Polecam też niestandardowe składanie mamy trochę wariantów: podawać pojedynczo nie składane na talerzyki, kopertki, ruloniki, sakiewki… 9.Dodatki :) naleśniki z owocami podaj z kilkoma kroplami likieru lub wiśniami z nalewki – wariant dla dorosłych oczywiście :)