Letnie orzeźwienie - Tort cytrynowy

  • 2

Orzeźwiający tort cytrynowy to idealny deser na lato. Aksamitna masa cytrynowa, brzoskwinie i borówki sprawiają, że ten tort smakuje wszystkim! Zobacz jak zrobić krok po kroku tort z gotowaną masą cytrynową, owocami i bitą śmietaną.

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Letnie orzeźwienie - Tort cytrynowy

Dziś w cyklu „Słodkie piątki” zdradzam mój przepis na tort cytrynowy z brzoskwiniami i domową malinową nalewką.

 

 

Składniki na biszkopt:

- 5 jajek

- 3/4 szklanki mąki pszennej

- 3/4 szklanki cukru

- 1/4 szklanki maki ziemniaczanej

- szczypta soli

 

Do nawilżania:

- szklanka domowej nalewki malinowej

Uwaga: jeśli nie masz nalewki możesz zmieszać 3/4 szklanki przegotowanej wody z sokiem z połowy cytryny i 1/5 szklanki spirytusu lub 3/4 szklanki przegotowanej wody zmieszać z sokiem malinowym i 1/5 szklanki spirytusu.


Zobacz jak robię nalewkę malinową>>> 

 

Składniki na masę cytrynową:

- 4 cytryny

- grejpfrut

- 5 jajek

- 1 i 1/4 kostki masła

- szklanka cukru pudru

- szczypta soli

- 5g żelatyny

- 3 łyżki zimnej przegotowanej wody

 

Składniki na przełożenie drugiego blatu ciasta i dekorację:

- 100ml śmietanki kremówki 30%

- puszka brzoskwiń

- łyżka cukru pudru

- 1/2 opakowania płatków migdałowych

- owoce: porzeczki, borówki amerykańskie ew. kiwi

- przyda się też rękaw cukierniczy ale nie jest konieczny

 

Sposób wykonania ciasta biszkoptowego:

1. Oddziel białka od żółtek. Do żółtek dodaj cukier i miksuj do czasu uzyskania jasnej, puszystej masy. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Delikatnie połącz masę jajeczną z ubitymi białkami.

2. Do masy dodaj porcjami mąkę pszenna a następnie mąkę ziemniaczaną.

3. Ciasta wlej do formy o średnicy 22 cm i włóż na 25-30 minut do piecyka nagrzanego do 180 stopni.

4. Wystudź i przekrój na 3 płaty.

 



 Sposób wykonania masy cytrynowej:

 

1. Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Wyciśnij sok z owoców, przecedź przez sitko i wlej do rondla. Dodaj masło, cukier oraz sól, mieszając doprowadź do wrzenia.

2. Jajka roztrzep widelcem. Rondel zestaw z ognia, intensywnie mieszając dodaj jajka, następnie moczoną żelatynę. Gotuj masę na małym ogniu jeszcze przez ok. 5 minut — pamiętaj o dokładnym mieszaniu. 

3. Wystudź i zmiksuj masę przez 2 minuty. Następnie włóż do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie ponownie zmiksuj masę.




 

Jak przygotować masę z bitej śmietany:

1. Dobrze schodzoną śmietanę ubij na sztywno. Dodaj cukier puder i pomieszaj łyżką.  Za pomocą papierowych ręczników odsącz syrop z brzoskwiń i pokrój je w grubą kostkę. 

 

Prace końcowe, czyli dekoracja tortu cytrynowego:

1. Biszkopt nasącz nalewką. Na patelni upraż płatki migdałowe. Wyjmij masę cytrynową z lodówki. 

2. Na pierwszy blat połóż połowę masy cytrynowej. Przykryj drugim blatem. Lekko przyciśnij. 

3. Na drugi blat połóż brzoskwinie i przykryj je bitą śmietaną i posyp 2 łyżeczkami płatków migdałowych. Przykryj trzecim blatem. Lekko przyciśnij.

4. Z pozostałej masy odłóż kilka łyżek do zrobienia "kwiatków" a pozostałą masę wyłóż na górę oraz wysmaruj nią boki i posyp płatkami migdałowymi. 

5. Masę przełóż do rękawa, zrób "kwiatki" na rancie. Górę udekoruj ulubionymi owocami. Udekorowany tort włóż do lodówki przynajmniej na 2 godziny. 

 







Przepis, wykonanie i zdjęcia: Elżbieta Żołek