Ten biały napój charakteryzują znakomite właściwości odżywcze! To bogate źródło wielu witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu - nie bez powodu powinno stanowić podstawę żywienia dzieci. Ze względu na zawartość białka, cukrów i tłuszczy jest doskonałym źródłem energii. Dziennie powinniśmy wypijać około 2-3 szklanek mleka.
Gdyby nie ono, nie cieszylibyśmy się smakiem doskonałej cafe latte, nie wspominalibyśmy zup mlecznych z przedszkola, a kożuch kojarzyłby nam się jedynie z wierzchnim odzieniem. To dzięki niemu kakao pite w dzieciństwie miało tak wyśmienity smak, a ptasie mleczko nie byłoby tym, czym jest... choćby z nazwy!
Warto pamiętać, że z jego pielęgnujące właściwości doceniła już Kleopatra, stosując słynne kąpiele w mleku. My z kolei możemy korzystać z jego dobrodziejstw w postaci protein, które coraz częściej wykorzystywane są przy produkcji kremów czy balsamów do ciała.
W kulinariach mleko ma szerokie zastosowanie - nie tylko stanowi bazę najróżniejszych napojów (popularne koktajle, smoothies i inne), ale wykorzystuje się je między innymi przy wypieku pieczywa czy produkcji lodów. Można wyczarować z niego doskonały sos do gotowanych warzyw lub przygotować wyśmienitą zupę, której podstawą będzie właśnie mleko.
Dzięki roślinnym zamiennikom, smakiem mleka mogą cieszyć się również osoby uczulone na laktozę. Najpopularniejsze są mleka sojowe oraz kokosowe ale warto wiedzieć, że na rynku znaleźć można także inne rodzaje - mleka migdałowe, ryżowe a nawet orzechowe czy owsiane! Tym samym, świętować możemy wszyscy - bez wyjątków!
Lubisz mleko? Powiedz nam, w jaki sposób najczęściej wykorzystujesz je w swojej kuchni!
Dowiedz się więcej na temat Światowego Dnia Mleka >>>
Dinah