5 sposobów zwiększenia zapasu witamin

-Brązowy ryż – czyli nie łuskany, ryż jest bogaty w witaminę B1, która zapewnia prawidłowe funkcjonowanie systemu nerwowego.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
5 sposobów zwiększenia zapasu witamin
-Brązowy ryż – czyli nie łuskany, ryż jest bogaty w witaminę B1, która zapewnia prawidłowe funkcjonowanie systemu nerwowego. Łuski w których zawarte sa witaminy, usuwa się w produkcji białego ryżu. Witamina B1 (tiamina): należy jeść niełuskany ryż, groch, fasolę, płatki zbożowe, pełnoziarniste pieczywo, wieprzowinę, bekon i wątrobę. Witamina B2 (ryboflawina): znajduje się w wątrobie, nerkach, mięsie, mleku, płatkach zbożowych, jajach, serach i drożdżach. Niacyna: zawarta w mięsie, rybach tłustych, drobiu, pieczywie, ziemniakach i płatkach zbożowych. Biotyna: jej źródłem jest brązowy ryż, pełnoziarniste pieczywo, wątroba, nerki, orzechy, kalafior, groch, fasola i jaja. Kwas pantotenowy: należy jeść płatki zbożowe, pełnoziarniste pieczywo, orzechy, przetwory mleczne, suszone owoce i wątroba.