sól raz jeszcze

jeszcze raz o soli kuchennej

         
ocena: 4/5 głosów: 1
sól raz jeszcze
Aby mleko było dłużej świerze , wystarczy wsypać do niego szczyptę soli . Odrobina soli dodana do kawy czy herbaty , wydobędzie ich ostrzejszy aromat . Do przypalonego garnka wsypać sól (przykryć lekko dno) i nalać trochę wody , odstawić na noc . Następnego dnia wodę zagotowć . Spalenizna sama odejdzie . Pół łyżeczki soli wsypanej do gotujących się jajek , zapobiegnie ich pękaniu i ułatwi nam obieranie . Jeśli chcemy szybko ostudzić np. kompot , to wstawiamy garnek do większego naczynia napełnionego zimną wodą do której wsypujemy garść soli . Jeśli olej nam zmętnieje , wystarczy wsypać łyżkę soli . Jeśli nie wykorzystamy całego przecieru pomidorowego , wystarczy jego powierzchnię posypać solą , wlać troszkę oleju . Przecier nie spleśnieje .