Dlaczego zupa pieczarkowa znów się nie udała?
Zupę pieczarkową wprawdzie trudno zepsuć, jednak nawet robiąc ją kolejny raz, gdy nie korzystamy z żadnego konkretnego przepisu zdarza się, że pominiemy jakiś istotny szczegół.
Czasem winę za mało wyrazisty smak ponosi wybór innych produktów niż zwykle, a ponieważ do smaków łatwo się przyzwyczajamy, zamienniki mogą nie spełnić oczekiwań domowników.
6 wskazówek o których warto pamiętać robiąc zupę pieczarkową
1. Zrób skoncentrowany wywar
Jeśli twój bulion na zupę jest zbyt wodnisty, trudno o wyrazisty smak. Wywar na mięsie lub warzywny gotuj powoli ale długo, aby był możliwie jak najbardziej skoncentrowany. Staraj się nie korzystać z popularnych kostek rosołowych - ich głównymi składnikami są sól i olej palmowy.2. Nie oszczędzaj na świeżych ziołach
Rolę świeżych ziół mogą pełnić też te zamrożone w całych pęczkach - możesz w ten sposób utrwalić smak natki pietruszki czy koperku. Dodaj do wywaru cały pęczek, dzięki temu zupa pieczarkowa zyska nie tylko wyrazisty smak, lecz także intensywny zapach.3. Podsmaż pieczarki na maśle
Przed smażeniem pokrój je w plastry. Dodaj do zupy jeszcze gorące. Do pieczarek warto dodać cebulę i ją także zeszklić.4. Nie zabielaj zupy zbyt wcześnie
Jeśli do zabielania zupy używasz śmietany pamiętaj, że zupa ze śmietaną szybciej kwaśnieje. Warto zabielać ją dopiero przed podaniem.5. Pamiętaj o zahartowaniu śmietany
Nigdy nie wlewaj zimnej śmietany do garnka z gorącą zupą. Odlej trochę zupy do miseczki, dodaj do niej śmietaną, wymieszaj i dopiero wtedy dodaj do zupy. W przeciwnym razie śmietana w zupie zwarzy się i utworzą się charakterystyczne skrzepy.
6. Użyj dobrych pieczarek
Pieczarki psują się bardzo szybko, dlatego staraj się nie przechowywać ich w lodówce dłużej niż 1 dzień po zakupie. Jeśli masz taką możliwość, wybierz ciemne pieczarki - ich smak jest bardziej intensywny.Zobacz przepis na zupę pieczarkową z ziemniakami.