Co prawda zupę możesz ugotować z mieszanki grzybów leśnych, jednak niepowtarzalny smak uzyskasz, dodając do potrawy okazy jednego gatunku, np. borowiki czy maślaki.
Jeżeli chcesz, by zupa była wyjątkowo aromatyczna, powinnaś oczyszczone grzyby pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle. Dodać drobno posiekaną cebulę. Następnie podduszone grzyby zalać wywarem mięsnym lub jarzynowym, dodać pokrojone ziemniaki, włoszczyznę i gotować kilkanaście minut. Przypraw też zupę solą, świeżo mielonym pieprzem i ziołami. Najlepsze są: tymianek, estragon, lubczyk, bazylia i czosnek. Na końcu zapraw danie śmietaną.
Zupę możesz zmiksować na krem i podać z groszkiem ptysiowym.
Zaprawiana zupa lub danie jednogarnkowe będzie bardziej zawiesiste, jeśli podczas gotowania dodasz surowego startego ziemniaka.
Źródło: Przyjaciółka (dodatek specjalny)
Jeżeli chcesz, by zupa była wyjątkowo aromatyczna, powinnaś oczyszczone grzyby pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle. Dodać drobno posiekaną cebulę. Następnie podduszone grzyby zalać wywarem mięsnym lub jarzynowym, dodać pokrojone ziemniaki, włoszczyznę i gotować kilkanaście minut. Przypraw też zupę solą, świeżo mielonym pieprzem i ziołami. Najlepsze są: tymianek, estragon, lubczyk, bazylia i czosnek. Na końcu zapraw danie śmietaną.
Zupę możesz zmiksować na krem i podać z groszkiem ptysiowym.
Zaprawiana zupa lub danie jednogarnkowe będzie bardziej zawiesiste, jeśli podczas gotowania dodasz surowego startego ziemniaka.
Źródło: Przyjaciółka (dodatek specjalny)
Spec