Jak zrobić aromatyczną zupę

  • 1

Oto kilka sztuczek, dzięki którym twoja zupa będzie wyjątkowa:

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Jak zrobić aromatyczną zupę
Co prawda zupę możesz ugotować z mieszanki grzybów leśnych, jednak niepowtarzalny smak uzyskasz, dodając do potrawy okazy jednego gatunku, np. borowiki czy maślaki.

Jeżeli chcesz, by zupa była wyjątkowo aromatyczna, powinnaś oczyszczone grzyby pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle. Dodać drobno posiekaną cebulę. Następnie podduszone grzyby zalać wywarem mięsnym lub jarzynowym, dodać pokrojone ziemniaki, włoszczyznę i gotować kilkanaście minut. Przypraw też zupę solą, świeżo mielonym pieprzem i ziołami. Najlepsze są: tymianek, estragon, lubczyk, bazylia i czosnek. Na końcu zapraw danie śmietaną.

Zupę możesz zmiksować na krem i podać z groszkiem ptysiowym.

Zaprawiana zupa lub danie jednogarnkowe będzie bardziej zawiesiste, jeśli podczas gotowania dodasz surowego startego ziemniaka.


Źródło: Przyjaciółka (dodatek specjalny)