Jak grillować żeby było zdrowo

Lato to czas grillowania,oto kilka podpowiedzi aby przygotowane potrawy były zdrowe.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Jak grillować żeby było zdrowo
Latem częściej spotykamy się z przyjaciółmi,znajomymi i rodziną by zjeść i odpocząć w pobliżu pachnącego pieczonym mięskiem paleniska.Oto kilka podpowiedzi co zrobić aby przygotowane potrawy były nie tylko smaczne ale i zdrowe. 1.Zawsze grillujmy tylko świeże mięso i ryby.Nie odgrzewajmy następnego dnia grillowanych potraw bo to bardzo niezdrowe. 2.Do palenia w grillu używajmy tylko węgla drzewnego z drzew liściastych ponieważ drzewa iglaste podczas spalania uwalniają szkodliwe substancje. 3.Starajmy się nie używać gotowych podpałek,ropy czy benzyny,bo są szkodliwe.Najzdrowsze jest grillowanie samym węglem.Mimo ,że rozpalanie trwa dłużej-naprawdę warto. 4.Nigdy nie rozpalajmy grilla z potrawą na ruszcie. 5.Po każdym pieczeniu dokładnie oczyśćmy ruszt i wszystkie akcesoria z pozostałego,przypalonego tłuszczu i resztek jedzenia. 6.Starajmy się nie kłaść jedzenia bezpośrednio na ruszcie,ponieważ kapiący z niego tłuszcz osiada na węglu i podczas spalania tworzą się szkodliwe substancje. 7.Przypalone podczas grillowania jedzenie wyrzućmy.nie powinniśmy go spożywać nawet po oczyszczeniu.