"Ale pasztet" - festiwal dań z Borów Dolnośląskich

W dniach 11-13 listopada na Zamku Kliczków odbędzie się I Festiwal Kulinarny Borów Dolnośląskich, święto regionalnego przyrządzania dziczyzny i grzybów.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
"Ale pasztet" - festiwal dań z Borów Dolnośląskich
Odrobina tradycji

Wcześniej impreza odbywała się jako konkurs na Produkt Lokalny z Borów Dolnośląskich, organizowana była przez Stowarzyszenie LGD Bory Dolnośląskie. W tym roku do współpracy nad projektem zostali zaproszeni: Fundacja Pro Cultuare Bono, Dolnośląska Organizacja Turystyczna oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników.

Co w programie?

Festiwal ma za zadanie wyłonić najlepiej przygotowane danie główne, przyrządzone przez uczestników trzech kategorii: amatorów, uczniów szkół gastronomicznych i profesjonalnych szefów kuchni. Za składniki mają służyć im produkty regionalne i tradycyjne - dziczyzna i owoce runa leśnego.
Dla publiczności przygotowano mnóstwo atrakcji, m. in.: pokazy mistrzów kuchni, warsztaty kulinarne, konferencje prasowe, poczęstunek potrawami konkursowymi.


Konkurs ma służyć podtrzymaniu tradycji kulinarnych i propagowaniu ich zwłaszcza wśród młodych ludzi oraz wypromowaniu regionu w Polsce.