Odrobina tradycji
Wcześniej impreza odbywała się jako konkurs na Produkt Lokalny z Borów Dolnośląskich, organizowana była przez Stowarzyszenie LGD Bory Dolnośląskie. W tym roku do współpracy nad projektem zostali zaproszeni: Fundacja Pro Cultuare Bono, Dolnośląska Organizacja Turystyczna oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników.
Co w programie?
Festiwal ma za zadanie wyłonić najlepiej przygotowane danie główne, przyrządzone przez uczestników trzech kategorii: amatorów, uczniów szkół gastronomicznych i profesjonalnych szefów kuchni. Za składniki mają służyć im produkty regionalne i tradycyjne - dziczyzna i owoce runa leśnego.
Dla publiczności przygotowano mnóstwo atrakcji, m. in.: pokazy mistrzów kuchni, warsztaty kulinarne, konferencje prasowe, poczęstunek potrawami konkursowymi.
Konkurs ma służyć podtrzymaniu tradycji kulinarnych i propagowaniu ich zwłaszcza wśród młodych ludzi oraz wypromowaniu regionu w Polsce.
Wcześniej impreza odbywała się jako konkurs na Produkt Lokalny z Borów Dolnośląskich, organizowana była przez Stowarzyszenie LGD Bory Dolnośląskie. W tym roku do współpracy nad projektem zostali zaproszeni: Fundacja Pro Cultuare Bono, Dolnośląska Organizacja Turystyczna oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników.
Co w programie?
Festiwal ma za zadanie wyłonić najlepiej przygotowane danie główne, przyrządzone przez uczestników trzech kategorii: amatorów, uczniów szkół gastronomicznych i profesjonalnych szefów kuchni. Za składniki mają służyć im produkty regionalne i tradycyjne - dziczyzna i owoce runa leśnego.
Dla publiczności przygotowano mnóstwo atrakcji, m. in.: pokazy mistrzów kuchni, warsztaty kulinarne, konferencje prasowe, poczęstunek potrawami konkursowymi.
Konkurs ma służyć podtrzymaniu tradycji kulinarnych i propagowaniu ich zwłaszcza wśród młodych ludzi oraz wypromowaniu regionu w Polsce.