Poznaj najlepsze smaczki i ciekawostki kulinarne z całego świata. Odkryj kuchnie tradycyjną, molekularną i tą z najdalszych zakątków świata.
 
Zobacz jak wygląda czekoladowy kebab, w ile minut można zjeść 20 pączków oraz poznaj tajemnice niezwykłych i oryginalnych przypraw. Dowiedz się do czego możesz użyć w kuchni papedy, jak wyglądają ziarna sorgo – zboża z Afryki, dlaczego whisky będzie w kosmosie.

Sprawdź kiedy obchodzimy Święto Musztardy, Dzień Buraka i Sernika. Specjalnie dla Was na  bieżąco aktualizujemy Kalendarz Świąt Kulinarnych. Dzięki nam będziecie pamiętać o każdym święcie kulinarnym.

Jedzenie to sztuka. Prezentujemy Wam niezwykłe obrazy z jedzenia. Sprawdźcie jak artystycznie można wykorzystać arbuza, lody, papryczkę chili, mięso.

Nasze Smaczki dodadzą smaczku waszemu kulinarnemu życiu.
Skąd wziął się żelek?
  • 1
zozolek zozolek | Arcymistrz Kuchni | Przepisów: 35, Artykułów: 244
Smaczki

Skąd wziął się żelek?

Żelki to jedne z najpopularniejszych słodyczy. Choć są z nami już od tylu lat, wciąż niewiele osób wie, kto je wymyślił i w jaki sposób powstały.

Termin ważności żywności
zozolek zozolek | Arcymistrz Kuchni | Przepisów: 35, Artykułów: 244
Smaczki

Termin ważności żywności

Kiedy można reklamować zepsuty produkt? Co oznacza data minimalnej trwałości i termin przydatności do spożycia?

Krótka historia kanapki
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Smaczki

Krótka historia kanapki

Historia kanapki: 250 lat temu, 24 listopada 1762 roku po raz pierwszy pojawiła się pisemna wzmianka na temat kanapki...

Światło na obiad?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Smaczki

Światło na obiad?

Niektóre plemiona afrykańskie wierzą, iż człowiek spożywając mięso lwa, staje się silny jak lew, a jedząc sowę otrzymuje tę samą bystrość wzroku, jaką posiada ten ptak.

8 warzyw kapustnych
zozolek zozolek | Arcymistrz Kuchni | Przepisów: 35, Artykułów: 244
Smaczki

8 warzyw kapustnych

Poznaj właściwości: kalarepy, kalafiora, brukselki, brokuł; kapusty: białej, włoskiej, czerwonej oraz pekińskiej.