

Jak zrobić ciasto francuskie z truskawkami?
Do jego wykonania wystarczy nam garstka świeżych owoców, opakowanie ciasta francuskiego, trochę cukru i jedno żółtko. Czy jest ktoś, kto nie lubi połączenia chrupkiego ciasta francuskiego z owocami?
Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.
Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.
W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.
Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.
Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki - w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!
Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego - od kuchcika po szefa kuchni!
Do jego wykonania wystarczy nam garstka świeżych owoców, opakowanie ciasta francuskiego, trochę cukru i jedno żółtko. Czy jest ktoś, kto nie lubi połączenia chrupkiego ciasta francuskiego z owocami?
Wino truskawkowe robi się z dojrzałych owoców. Do fermentacji konieczne są drożdże oraz cukier, sam proces leżakowania wina wynosi minimum 4 miesiące. Wino truskawkowe najlepiej smakuje schłodzone.
Do ciasta pierogowego dodajemy podzielone na kawałki truskawki. Zagniatamy dokładnie przy brzegach, gotujemy chwilę w osolonej wodzie i gotowe! Można podawać ze śmietanką i cukrem. Pycha!
Do wykonania prostego biszkoptu potrzebujemy dobrze ubitej piany z jajek wymieszanej z żółtkami, mąką, cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Aby truskawki w cieście nie puściły soku powodując niechciany zakalec warto posypać je kaszą manną.
Aby wykonać pyszne, wilgotne babeczki z truskawkami potrzebujemy – oczywiście oprócz owoców – kilku standardowych składników na ciasto: masła, mąki, jajek, jogurtu, cukru, proszku do pieczenia, sody oczyszczonej oraz dodatków.
Do przygotowania soku o soczyście czerwonej barwie wystarczą nam zaledwie dwa składniki: truskawki i cukier. Niewielkim nakładem kosztów i pracy możemy cieszyć się pysznym, słodkim, naturalnym sokiem w zaciszu własnego domu!
Makaron z truskawkami to proste i pyszne danie. Do jego wykonania potrzebujemy truskawek, ulubionego makaronu i… w zasadzie to wszystko. Możemy dodać także cukru, śmietany, jogurtu naturalnego, cynamonu lub innych dodatków.
Choć temat wzbudza wiele wątpliwości, odpowiedź jest prosta: tak, można jeść truskawki podczas ciąży. Dostarczą Twojemu organizmowi wiele cennych składników odżywczych, pod warunkiem, że nie jesteś na nie uczulona.
Truskawki są bogatym źródłem witamin i minerałów. Zawierają dużo witaminy C, wzmacniają odporność, zapobiegają zaparciom, mogą również działać antynowotworowo. Warto jeść truskawki!
Wakacje tuż, tuż! Owocowa świeżość limonki i cytryny sprawdza się podczas letniego orzeźwienia. Połączenie mięty, cytrusów i lodu to energetyczny napój mojito, który musisz wypróbować tego lata!