Truskawki są nie tylko pyszne i intensywnie, apetycznie czerwone, ale również bardzo zdrowe. Zawierają wiele minerałów, witamin i związków odżywczych, które mogą m.in. wspomagać odporność, odkwaszać organizm, działać przeciwrakowo, zmniejszać ryzyko zawału i regulować poziom cukru we krwi. Działają moczopędnie, pomagają oczyścić ciało z toksycznych substancji. Ich regularne spożycie wpływa na korzystny wygląd włosów oraz paznokci, poprawia pamięć i koncentrację, a także łagodzi nerwy.
Truskawki – co zawierają?
Truskawki należą do owoców niskokalorycznych – w 100 gramach produktu znajduje się ok. 30 kalorii. Mogą także spożywać je chorzy na cukrzycę, z uwagi na niski indeks glikemiczny. W zasadzie jeśli nie jest się na nie uczulonym, nie ma powodu, aby ograniczać ich spożycie.
W jakiej postaci spożywać truskawki?
Choć truskawki są owocami, z których można przygotować bardzo dużo dań gotowanych i przetworów, najlepiej jeść je w postaci surowej. Zachowują wtedy najwięcej cennych wartości odżywczych i mają najkorzystniejszy wpływ na nasze zdrowie. O wygląd skóry truskawki mogą zadbać zarówno od wewnątrz, jak i na zewnątrz. Warto do czasu do czasu przygotować sobie maseczkę z tych owoców.
Truskawki – co zawierają?
- Witaminy A, C, E
- Witaminy z grupy B – B2 i B3
- Magnez, wapń, żelazo, cynk
- Błonnik
- Fosfor i krzem
Truskawki należą do owoców niskokalorycznych – w 100 gramach produktu znajduje się ok. 30 kalorii. Mogą także spożywać je chorzy na cukrzycę, z uwagi na niski indeks glikemiczny. W zasadzie jeśli nie jest się na nie uczulonym, nie ma powodu, aby ograniczać ich spożycie.
W jakiej postaci spożywać truskawki?
Choć truskawki są owocami, z których można przygotować bardzo dużo dań gotowanych i przetworów, najlepiej jeść je w postaci surowej. Zachowują wtedy najwięcej cennych wartości odżywczych i mają najkorzystniejszy wpływ na nasze zdrowie. O wygląd skóry truskawki mogą zadbać zarówno od wewnątrz, jak i na zewnątrz. Warto do czasu do czasu przygotować sobie maseczkę z tych owoców.