Jak zrobić wino truskawkowe?

Do przygotowania wina z truskawek potrzebujemy - oprócz dojrzałych owoców – cukru, drożdży fermentacyjnych, herbaty, wody i cytryny. Wino ma piękny kolor i wyraźny, słodki smak.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić wino truskawkowe?
fot. Fotolia
Do wina trzeba wybierać soczyste, dojrzałe owoce o intensywnej barwie. Należy jednak dobierać je uważnie i zdecydowanie wystrzegać się tych lekko nadgniłych lub zepsutych - wpłyną niekorzystnie na smak przygotowywanego trunku!

Wino ma wspaniały, wyraźny zapach i słodki smak. Jest jednym z pyszniejszych win deserowych, które można (w prosty sposób) przygotować w domowym zaciszu. Jak to zrobić?

Jak zrobić wino z truskawek?
  • Do przygotowania wina potrzebujemy ok. 5 kg truskawek, 4 kg cukru, 8 litrów wody, zaparzoną czarną herbatę, kwasek cytrynowy oraz drożdże fermentacyjne do wina oraz pożywkę;
  • Truskawki myjemy, oddzielamy od szypułek, przebieramy;
  • Wszystkie owoce ugniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków przygotowując truskawkowe puree (nie używamy blendera, aby nie rozgnieść pestek i uniknąć tym samym gorzkiego posmaku);
  • 6 litrów wody gotujemy z 3 kg cukru, studzimy;
  • Truskawkowe puree zalewamy wodą z cukrem, dodajemy także herbatę, kwasek cytrynowy, pożywkę do drożdży i drożdże;
  • Odstawiamy na 5 dni fermentacji, następnie uzupełniamy pozostałą wodą i cukrem i odstawiamy do momentu, aż mikstura całkowicie przestanie bulgotać;
  • Gdy wino całkowicie sfermentuje oddzielamy je od osadu, zamykamy w gąsiorze do momentu sklarowania;
  • Sklarowane wino zostawiamy w spiżarni na ok. 4 miesiące. Po tym czasie wino osiągnie prawidłowy smak i aromat.

Gotowe wino najlepiej smakuje mocno schłodzone! Idealnie sprawdza się w swojej roli, podane z deserem, ale z powodzeniem można je pić samodzielnie i delektować się jego wyrazistym smakiem. Efektownie będzie prezentował się podany z mrożoną truskawką zamiast kostki lodu.