Owocowe trunki są coraz popularniejsze, na pewno wiele osób pija i przygotowuje znaną nalewkę z truskawek i innych owoców lata.
Do wina trzeba wybierać soczyste, dojrzałe owoce o intensywnej barwie. Należy jednak dobierać je uważnie i zdecydowanie wystrzegać się tych lekko nadgniłych lub zepsutych - wpłyną niekorzystnie na smak przygotowywanego trunku!
Wino ma wspaniały, wyraźny zapach i słodki smak. Jest jednym z pyszniejszych win deserowych, które można (w prosty sposób) przygotować w domowym zaciszu. Jak to zrobić?
Gotowe wino najlepiej smakuje mocno schłodzone! Idealnie sprawdza się w swojej roli, podane z deserem, ale z powodzeniem można je pić samodzielnie i delektować się jego wyrazistym smakiem. Efektownie będzie prezentował się podany z mrożoną truskawką zamiast kostki lodu.
Do wina trzeba wybierać soczyste, dojrzałe owoce o intensywnej barwie. Należy jednak dobierać je uważnie i zdecydowanie wystrzegać się tych lekko nadgniłych lub zepsutych - wpłyną niekorzystnie na smak przygotowywanego trunku!
Wino ma wspaniały, wyraźny zapach i słodki smak. Jest jednym z pyszniejszych win deserowych, które można (w prosty sposób) przygotować w domowym zaciszu. Jak to zrobić?
Jak zrobić wino z truskawek?
- Do przygotowania wina potrzebujemy ok. 5 kg truskawek, 4 kg cukru, 8 litrów wody, zaparzoną czarną herbatę, kwasek cytrynowy oraz drożdże fermentacyjne do wina oraz pożywkę;
- Truskawki myjemy, oddzielamy od szypułek, przebieramy;
- Wszystkie owoce ugniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków przygotowując truskawkowe puree (nie używamy blendera, aby nie rozgnieść pestek i uniknąć tym samym gorzkiego posmaku);
- 6 litrów wody gotujemy z 3 kg cukru, studzimy;
- Truskawkowe puree zalewamy wodą z cukrem, dodajemy także herbatę, kwasek cytrynowy, pożywkę do drożdży i drożdże;
- Odstawiamy na 5 dni fermentacji, następnie uzupełniamy pozostałą wodą i cukrem i odstawiamy do momentu, aż mikstura całkowicie przestanie bulgotać;
- Gdy wino całkowicie sfermentuje oddzielamy je od osadu, zamykamy w gąsiorze do momentu sklarowania;
- Sklarowane wino zostawiamy w spiżarni na ok. 4 miesiące. Po tym czasie wino osiągnie prawidłowy smak i aromat.
Gotowe wino najlepiej smakuje mocno schłodzone! Idealnie sprawdza się w swojej roli, podane z deserem, ale z powodzeniem można je pić samodzielnie i delektować się jego wyrazistym smakiem. Efektownie będzie prezentował się podany z mrożoną truskawką zamiast kostki lodu.