Jak zrobić sok z truskawek?

Do przygotowania soku o soczyście czerwonej barwie wystarczą nam zaledwie dwa składniki: truskawki i cukier. Niewielkim nakładem kosztów i pracy możemy cieszyć się pysznym, słodkim, naturalnym sokiem w zaciszu własnego domu!

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić sok z truskawek?
fot. Fotolia
Truskawki świetnie nadają się do przygotowywania pysznych i słodkich przetworów: soków oraz dżemów. Nie tylko doskonale smakują, ale także zawierają wiele cennych składników odżywczych, minerałów i witamin. Są źródłem błonnika, witaminy C, magnezu, fosforu i przeciwutleniaczy zapobiegających rozwojowi raka.

Jak zrobić sok z truskawek?
• Potrzebujemy do tego truskawek i cukru (na około 2 kg owoców - ok. pół kg cukru)
• Umyte i pozbawione szypułek zasypujemy w głębokim naczyniu cukrem i przykrywamy
• Po kilku godzinach truskawki puszczą sok - wtedy doprowadzamy je do wrzenia (na małym ogniu)
• Oddzielamy owoce od powstałego soku
• Sok przelewamy do czystych, wyparzonych słoików, które następnie dokładnie zakręcamy

Przygotowany w ten sposób sok jest dość gęsty i słodki - idealnie nadaje się do rozcieńczania z wodą; podany z kostkami lodu wyśmienicie sprawdzi się podczas upałów, zaś w zimie będzie znakomitym dodatkiem do gorącej herbaty.

Sok truskawkowy
domowej roboty to również niezastąpiony dodatek do deserów! Nikt nie oprze się pysznym naleśnikom albo placuszkom z jego dodatkiem. Dość wspomnieć o lodach (zwłaszcza śmietankowych lub waniliowych!) polanych tym słodkim składnikiem!

Można go także z powodzeniem wykorzystać jako dodatek do piwa lub drinków ale też na jego bazie można przygotować wyśmienite mleko truskawkowe! Jednym słowem - przygotowując jeden przepis, otrzymujemy w zamian dodatek kulinarny, który znakomicie sprawdzi się na wiele różnych okazji, niezależnie od pory roku, do wielu różnych napojów i dań!

Nie zapominajcie, że z truskawek pozostałych po odcedzeniu soku można przygotować pyszny dżem truskawkowy lub również wykorzystać je jako słodki dodatek do dań i deserów!