Truskawki świetnie nadają się do przygotowywania pysznych i słodkich przetworów: soków oraz dżemów. Nie tylko doskonale smakują, ale także zawierają wiele cennych składników odżywczych, minerałów i witamin. Są źródłem błonnika, witaminy C, magnezu, fosforu i przeciwutleniaczy zapobiegających rozwojowi raka.
Jak zrobić sok z truskawek?
• Potrzebujemy do tego truskawek i cukru (na około 2 kg owoców - ok. pół kg cukru)
• Umyte i pozbawione szypułek zasypujemy w głębokim naczyniu cukrem i przykrywamy
• Po kilku godzinach truskawki puszczą sok - wtedy doprowadzamy je do wrzenia (na małym ogniu)
• Oddzielamy owoce od powstałego soku
• Sok przelewamy do czystych, wyparzonych słoików, które następnie dokładnie zakręcamy
Przygotowany w ten sposób sok jest dość gęsty i słodki - idealnie nadaje się do rozcieńczania z wodą; podany z kostkami lodu wyśmienicie sprawdzi się podczas upałów, zaś w zimie będzie znakomitym dodatkiem do gorącej herbaty.
Sok truskawkowy domowej roboty to również niezastąpiony dodatek do deserów! Nikt nie oprze się pysznym naleśnikom albo placuszkom z jego dodatkiem. Dość wspomnieć o lodach (zwłaszcza śmietankowych lub waniliowych!) polanych tym słodkim składnikiem!
Można go także z powodzeniem wykorzystać jako dodatek do piwa lub drinków ale też na jego bazie można przygotować wyśmienite mleko truskawkowe! Jednym słowem - przygotowując jeden przepis, otrzymujemy w zamian dodatek kulinarny, który znakomicie sprawdzi się na wiele różnych okazji, niezależnie od pory roku, do wielu różnych napojów i dań!
Nie zapominajcie, że z truskawek pozostałych po odcedzeniu soku można przygotować pyszny dżem truskawkowy lub również wykorzystać je jako słodki dodatek do dań i deserów!
Jak zrobić sok z truskawek?
• Potrzebujemy do tego truskawek i cukru (na około 2 kg owoców - ok. pół kg cukru)
• Umyte i pozbawione szypułek zasypujemy w głębokim naczyniu cukrem i przykrywamy
• Po kilku godzinach truskawki puszczą sok - wtedy doprowadzamy je do wrzenia (na małym ogniu)
• Oddzielamy owoce od powstałego soku
• Sok przelewamy do czystych, wyparzonych słoików, które następnie dokładnie zakręcamy
Przygotowany w ten sposób sok jest dość gęsty i słodki - idealnie nadaje się do rozcieńczania z wodą; podany z kostkami lodu wyśmienicie sprawdzi się podczas upałów, zaś w zimie będzie znakomitym dodatkiem do gorącej herbaty.
Sok truskawkowy domowej roboty to również niezastąpiony dodatek do deserów! Nikt nie oprze się pysznym naleśnikom albo placuszkom z jego dodatkiem. Dość wspomnieć o lodach (zwłaszcza śmietankowych lub waniliowych!) polanych tym słodkim składnikiem!
Można go także z powodzeniem wykorzystać jako dodatek do piwa lub drinków ale też na jego bazie można przygotować wyśmienite mleko truskawkowe! Jednym słowem - przygotowując jeden przepis, otrzymujemy w zamian dodatek kulinarny, który znakomicie sprawdzi się na wiele różnych okazji, niezależnie od pory roku, do wielu różnych napojów i dań!
Nie zapominajcie, że z truskawek pozostałych po odcedzeniu soku można przygotować pyszny dżem truskawkowy lub również wykorzystać je jako słodki dodatek do dań i deserów!