Ciasto francuskie połączone ze świeżymi, sezonowymi owocami to zawsze dobry wybór - zwłaszcza, jeśli masz akurat ochotę na pyszny, słodki deser, ale nie chcesz stać godzinami w kuchni.
Możesz je układać w fantazyjne kształty: rogaliki, kwadraty, trójkąty, poduszeczki – co Ci tylko przyjdzie do głowy! Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli skorzystasz z gotowego, mrożonego ciasta.
Jak zrobić ciastka francuskie z truskawkami?
Inną pyszną alternatywą dla wykorzystania ciasta francuskiego i świeżych owoców jest podanie ich razem z budyniem. To połączenie smakuje zawsze i każdemu.
Możesz je układać w fantazyjne kształty: rogaliki, kwadraty, trójkąty, poduszeczki – co Ci tylko przyjdzie do głowy! Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli skorzystasz z gotowego, mrożonego ciasta.
Jak zrobić ciastka francuskie z truskawkami?
- Z rozwałkowanego ciasta francuskiego powycinaj kwadraty;
- Na środku każdego ułóż umyte, wysuszone i podzielone na kawałki truskawki;
- Pozostałą część ciasta posmaruj rozmąconym żółtkiem;
- Tak przygotowane ciastka posyp cukrem i piecz przez około kwadrans w temperaturze 190-200 stopni Celsjusza.
Inną pyszną alternatywą dla wykorzystania ciasta francuskiego i świeżych owoców jest podanie ich razem z budyniem. To połączenie smakuje zawsze i każdemu.
- Ugotuj budyń waniliowy i odstaw do wystygnięcia;
- Z ciasta francuskiego powycinaj kwadraty, które następnie składaj w trójkąty i nacinaj po obu bokach;
- Boki ciastek zawiń tak, aby przypominały małe paczuszki;
- Do ich środka nałóż budyń; piecz około 15 min w temperaturze 200 stopni;
- Po upieczeniu na wierzch nakładaj pokrojone świeże truskawki.
- Całość można posypać cukrem pudrem, wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.