Jak zrobić ciasto francuskie z truskawkami?

Do jego wykonania wystarczy nam garstka świeżych owoców, opakowanie ciasta francuskiego, trochę cukru i jedno żółtko. Czy jest ktoś, kto nie lubi połączenia chrupkiego ciasta francuskiego z owocami?

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić ciasto francuskie z truskawkami?
fot. Fotolia
Ciasto francuskie połączone ze świeżymi, sezonowymi owocami to zawsze dobry wybór - zwłaszcza, jeśli masz akurat ochotę na pyszny, słodki deser, ale nie chcesz stać godzinami w kuchni.

Możesz je układać w fantazyjne kształty: rogaliki, kwadraty, trójkąty, poduszeczki – co Ci tylko przyjdzie do głowy! Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli skorzystasz z gotowego, mrożonego ciasta.

Jak zrobić ciastka francuskie z truskawkami?
  • Z rozwałkowanego ciasta francuskiego powycinaj kwadraty;
  • Na środku każdego ułóż umyte, wysuszone i podzielone na kawałki truskawki;
  • Pozostałą część ciasta posmaruj rozmąconym żółtkiem;
  • Tak przygotowane ciastka posyp cukrem i piecz przez około kwadrans w temperaturze 190-200 stopni Celsjusza.
Jak zrobić ciastka francuskie z truskawkami i budyniem?

Inną pyszną alternatywą dla wykorzystania ciasta francuskiego i świeżych owoców jest podanie ich razem z budyniem. To połączenie smakuje zawsze i każdemu.
  • Ugotuj budyń waniliowy i odstaw do wystygnięcia;
  • Z ciasta francuskiego powycinaj kwadraty, które następnie składaj w trójkąty i nacinaj po obu bokach;
  • Boki ciastek zawiń tak, aby przypominały małe paczuszki;
  • Do ich środka nałóż budyń; piecz około 15 min w temperaturze 200 stopni;
  • Po upieczeniu na wierzch nakładaj pokrojone świeże truskawki.
  • Całość można posypać cukrem pudrem, wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.